Vähän muista sijoitusblogeista

Sijoitusblogeja syntyi Suomeen viime vuosikymmenellä paljon. Monet jatkavat, toiset ovat väsähtäneet. Asiaan vaikutti varmaan paljonkin Amerikasta rantautunut FIRE-ilmiö. (Financial indepence retire early). Näitä lueskeltuani ja podcasteja kuunneltuani itsekin innostuin kirjoittamaan sijoitusoppaan, joka muuttui blogiksi, koska kustannussopimusta ei herunut. Suoraan sanottuna siksi, että sijoitusoppaita on kirjoitettu viime vuosina todella paljon.Seurailin ainakin osinkokuningasta, p.ohattaa ja inssin osinkoja. Toki myös ammattimaisempia Nordnet-blogia, taloustaito-lehteä, sijoitustietoa ja salkunrakentajaa. 

Yksi viime aikojen suosituimmista on ollut Esa Juntusen ylläpitämä omavaraisuushaaste. Tässä alkaa ne ongelmat. Jätkä kyllä suoltaa sisältöä, mutta tavallisten ihmisten kannalta siinä on pari arveluttavaa seikkaa. Juntunen ynnäilee netto-omaisuudekseen kylmänrauhallisesti oman työpaikkansa LISTAAMATTOMIA osakkeita, joita työntekijät ovat saaneet merkkailla. Juntunen voi toki hakea listatuista verrokkiyhtiöistä osviittaa minkäarvoisia hänen omistamansa osakkeet ovat JOS yhtiö joskus listautuu, siihen asti kaikki on pelkkää spekulaatiota. Mikäli olen oikein ymmärtänyt noin puolet hänen "netto-omaisuudestaan" on kiinni ko. yrityksessä. Korjatkaa jos olen ymmärtänyt väärin. Enpä itse lähtisi kehuskelemaan tuollaisella omaisuudella, jota ei voi mitata. Voiko Juntunen myydä merkkaamansa listaamattomat osakkeet vaikka ensi viikolla, käsittääkseni ei. SHOW ME THE MONEY! Ja pääsalkkunsa lisäksi hänellä on kuulemma "spekulointisalkku" Nordnetissa. Pitäisiköhän kääntää käsitteet pääsalkku ja spekulointisalkku toisinpäin? Tulisi ainakin oikeammin mitattavat lukemat. Perun puheeni heti, jos arvailtu omaisuus muuttuu todelliseksi omaisuudeksi.

Toinen asia, joka mielestäni "Viisas sijoittaja" Juntusella on pahasti pielessä on kuukausittainen nettosäästöaste. Mies on 32-vuotias, lapseton, en tiedä onko puolisoa, mutta säästöön jää kuukaudessa lähes 70% tuloista. Tämä ei ole tavallisille ihmisille, joilla on perhettä ja vastuita mahdollista. Ja sitäpaitsi joskus saa vähän elääkkin eikä pihistellä kaikesta. P. OHATTA kirjoitti omassa blogissaan äärifirettämisen nurjasta puolesta upean avoimesti ja rehellisesti. Mies masentui! 10-20% säästöön tuloista on aivan tarpeeksi taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi kohtuuajassa. Eikös kansantaloudessa raha pitäisi saada liikkumaan?

Eli Juntusen kaltaiset överifirettäjät ovat itse asiassa haitallisia Suomen kansantaloudelle.Säästäminen ja sijoittaminen on erinomainen elintapa kohtuuden rajoissa, mutta äärimmilleen vietynä äärifirettäjä on yhtä hyödyllinen Suomen kansantaloudelle kuin toimeentulotuella elävä pienituloinen ihminen, joka varmasti käyttää joka pennin tarpeisiinsa ja raha kiertää kansantaloudessa. Näillä tiedoilla nimeän Juntusen Viisaan sijoittajan sijaan itsekkääksi sijoittajaksi.

 Hyvä lukija ja erityisesti nuori lukija. Sijoittaminen ja säästäminen ovat viisas elämäntapa. Äärifirettäminen on pahimmillaan haitallista. Jotka ovat kirjoituksestani eri mieltä niin, kommentoikaa. Ehkä saadaan Esakin paikalle.

 

P.S. Seeking Alphan Black Friday- tarjous on voimassa 5.12.asti. Sieltä on mahdollista saada viisaita sijoitusneuvoja. 

Kommentit

  1. Ei kai se tee itsekkääksi jos blogissaan kertoo avoimesti varallisuudestaan? Tai se, että on kokeillut äärifirettämistä vuoden? Juntusen kasvu on ollut hienoa seurattavaa ja sisällön määrä on vaatinut uskomattoman määrän työtunteja ilman mitään korvausta ja sisältö on täysin ilmaiseksi saatavilla kenelle tahansa. Eli ei, en sanoisi itsekkääksi.

    Blogissani olen alkutaipaleella jättänyt eurot mainitsematta, mutta se teki kaikesta pirun vaikeeta. En pystynyt sanomaan sitä mitä halusin vaan jouduin puhumaan prosenteista tai jostain muusta suhteellisesta lukemasta. Olen kokeillut melkolaista äärifirettåmistäkin, jos viinaa laitettua rahaa ei laskettaisi mukaan. Pystyin parhaimmillaan säästämään 1500e noin 2400e nettopalkasta. Tällä hetkellä perheen menoja on ihan riittävästi ja viime vuonna jäi säästöön 1500e siis koko vuonna vaikka nettotulot olivat keskimäärin 3600e/kk.

    Mutta toisaalta ymmärrän pointin sitä kautta, että eihän se varallisuus mitä netissä kertoo välttämättä pidä paikkansa. Listaamattomat ovat epälikvidejä jos niitä ylipäätään voi myydä. Pörssissä tilanne voisi olla samanlainen ja ylipäätään monet (itseni mukaan lukien) puhuvat lukemista ilman verovelkaa vaikka se olisikin excelissä ylhäällä. Mutta ei kai se varallisuuden määrä kenestäkään sijoittajaa tee? Tai sijoitusblogaajaa. Vaikka tilillä olisi vain 100 Fortumin osaketta, niin silti asiapitoinen, useilta eri kanteilta lähestyvä stoori voi olla todella antoisaa suurimmalle osalle lukijoista verrattuna vaikka kauppalehden "uutisiin", joissa analyytikoiden ennusteet vedetään yhteen ilman sen suurempaa pohdintaa.

    Loppukaneettina ehkä sanoisin, että sijoittaminen ja säästäminen on järkevää, mutta se ei pidä olla itsetarkoitus missään vaiheessa elämää. Eli täysin samoilla urilla kuin sinä Vesa. Tämä oli myös eka kerta kun blogiisi törmäsin, joten tervetuloa "skeneen". Kirjoittajia on nykyisin harvinaisen vähän, kun kaikki siirtyy videoihin tai podeihin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tervetuliaisitoivotuksista. Ei minultakaan videot ja tiktokkaaminen luonnistu, niin vanhanaikaisella blogilla mennään eteenpäin. Sanavalintani Juntusesta saattoi olla vähän kärkevä, mutta tarkoitus oli herättää keskustelua ja tulihan sitä jonkun verran facebookin sijoituskerhossa puolesta ja vastaan. Toisille sopii kovempi säästämisaste toisille lievempi. Vaihteleehan se toki myös elämäntilanteen mukaan.

    Kyseenalaistin myös termin "viisas sijoittaja" millaiseksi Juntunen itsenä brändää kirjansa nimikkeen mukaan. Puolet omaisuudesta kiinni epälikvidissä listaamattomassa firmassa ei kaikkien mielestä ole kovin viisasta. Toisaalta minua on kritisoitu ylihajauttamisesta. Enhän mitenkään voi tehdä ylituottoa...Nähtäväksi jää. Rivejä on paljon salkussa, mutta jos katsoo konepellin alle ja laskee osakkeiden lukumäärän markkina-arvon, niin huomaa, että liiallinen hajautus on silmänlumetta. Salkkuni voisi olla hajautetumpikin. Sieltähän puuttuvat raaka-aineet ja kryptot kokonaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta