Viimeinen Nordean osakesäästöpäivä?

Nordea on tehnyt hyvää työtä suomalaisten piensijoittajien ohjaamiseksi hajauttamaan portfoliotaan kansainvälisemmäksi. Osakesäästöpäivä on tarjonnut mahdollisuuden tehdä osakeostoja ulkomaisista pörsseistä pienilläkin rahasummilla, koska välityspalkkiota on peritty vain 1€/kauppa. Ainakaan vielä en ole saanut tietoa jatkuuko kampanja myös vuodelle 2024. Toivoisin tätä kovasti. Aina ei ole tuhatta euroa kasassa, kun tekee mieli täydentää salkkua.

Joulukuun 15. päivä onkin sitten kotipörssi Helsingin vuoro. Suunnitelma on jo tehty. Salkusta lähtee aikoinaan jostain syystä hankitut Aspo ja Raisio, joille en kykene mitenkään näkemään indeksiä parempaa tuottoa tulevaisuudessa, pikemminkin päinvastoin. Ja veroteknisistä syistä Telia. Telia on ihan viime kuukausina petrannut juoksuaan ja voisin ajatella ostavani sitä tulevaisuudessa takaisinTukholman pörssistä nyt kun kruunu on halpa. Salkkua täydennetään jo olemassaolevilla positioilla. Lisää Nordeaa, Mandatumia ja Nestettä. Siis isoja osinkoja ja Nesteen kohdalla kasvavaa osinkotuottoa ja arvonnousua kunhan uusiutuvien polttoaineiden kasvuinvestoinnit käyvät täydellä höyryllä ja luovat paisuvaa kassavirtaa. Selvät sävelet siis. Kolme myyntiä, kolme ostoa.

Loppuvuoden joulupukkiralli näyttää toteutuvan ja salkkuni saavuttanee vuoden lopussa ATH-lukemat. Mutta se laskelma tehdään sitten uudenvuodenpäivänä. Helsinkikin on toipunut viime viikkoina, mutta ei vielä todellakaan ole kallis. Suomi-osakkeiden osto juuri nyt ei ole huono idea. Nordnetin Suomi-rahaston kuukausisäästöä olen kasvattanut hieman jo jonkin aikaa.

Reit-sijoitukset ovat myös toipuneet korkosyklin saavutettuaan mitä todennäköisimmin huippunsa. Nyt odotellaan milloin tulee ensimmäinen koronlasku. Tuleeko se euroalueella vai USA:ssa? Joka tapauksessa kiinteistösektori kiittää ja halvalla ostetut Reit-yhtiöt nousevat velkarahan halventuessa. Jopa 10% osinkotuotot on nyt lukittu ja arvonnousu seuraa takuuvarmasti kunhan korkotaso laskee. Reit-yhtiöt ovat myös pystyneet nostamaan osinkojaan korkeankin korkotason aikana, joten odotan osinkojen kasvavan tulevaisuudessakin. Se on kuin osinkosijoittajan palkankorotus. Onpa salkkuuni eksynyt USA:n valtiolainoihin sijoittava korkorahastokin. Jos korot alenevat, niin korkorahaston arvo nousee. Ja näin on itse asiassa jo käynytkin. Parissa viikossa rahaston arvo on noussut noin 5%.

Sijoitusasuntolainat on sidottu 3 kk euriboriin, joten toivon pääseväni hyötymään laskevasta korkotasosta jo vuoden 2024 jälkipuoliskolla. Kassavirrat paranevat taas. Olenpas optimistisella tuulella. Olen onnistunut neuvottelemaan parille sijoitusasuntolainalle pidemmän maksuajan, kyennyt rahoittamaan osakepoiminnat osingot uudelleensijoittamalla ja rahoittanut sijoitusrahastoihin menevät kuukausisäästöt treidaamalla Nordnet Markets-tuotteilla. Enpä olisi uskonut, mutta kolme kuukautta on treidit onnistuneet niin hyvin ettei palkkarahoja ole indekseihin tarvinnut tunkea. Perheellisenä palkkatuloille on muutakin käyttöä, joten en kykene säästämään EsaJuntusmaisesti 70% tuloistani. Pieni toivo siis elää vielä, että vuosittaiset lomamatkat saadaan tehtyä, vaikka rahat ovat tiukemmassa kuin männävuosina.

Sijoitusmaailmassa mikään ei kuitenkaan ole varmaa, joten pettymyksiin täytyy varautua henkisesti. Sijoitussuunnitelmani ei kuitenkaan muutu ihan pienestä, joten homma jatkuu kävi miten kävi. Sijoitusstrategiani on aika arvo-yhtiö/osinkopainotteinen, mutta indekseistä väkisinkin löytyy niitä kasvuyhtiöitä myös. Pari suoraa kasvuyhtiöbetsiä on myös vetämässä, enkä panisi pahakseni jos jommasta kummasta tai molemmista tulisi uusi jäsen ns. Magnificent seven-kerhoon. 

Super Micro Computer Inc. ja Snowflake ovat tekoäly-lottopaperini. Kummastakaan en olisi kuullutkaan ilman Seeking Alpha-sivustoa.

Snowflake on astetta edistyksellisempi pilvipalveluyritys. Sen arkkitehtuuri mahdollistaa erilaisten tietolähteiden integroinnin ja joustavan pääsyn dataan reaaliaikaisesti. Yhtiön liikevaihto on kasvanut 100% vuosittain, joskin tahti alkaa ymmärrettävistä syistä hidastua, kun yhtiölle on tullut jo kokoa. Mikään yhtiö ei voi pitää tuollaista kasvuvauhtia yllä ikuisesti. Snowflake on vielä tappiollinen, mutta kassassa on 5 miljardia käteistä ja kassavirta on jo kääntynyt positiiviseksi, vaikka nettotulos on vielä negatiivinen. Onpa yhtiö päätynyt pienellä positiolla Berkshire Hathawayn salkkuunkin, joka on aika harvinaista tappiota tekevälle firmalle. Jotain itse herra Warren Buffetkin siis näkee ko. firmassa ja sen potentiaalissa. Olen 10% tappiolla ostohinnasta. Minulla ei kuitenkaan ole mihinkään kiire. Katsotaan saadaanko tästä ns. tenbagger eli kymmenkertaistuja.

Super Micro Computer Inc toimii enemmän rautapuolella tarjoten kokonaisvaltaisia serveriratkaisuja yrityksille, jotka tarvitsevat lisää laskentatehoa ja muuta tekoälyhälyä. Samalta tiskiltä saa palvelimet, tietokoneet, muut lisälaitteet, softaa ja IT-tuen paikan päällä. Väitetysti Supermicron tuotteet kuluttavat vähemmän sähköä kuin kilpailijoiden vastaavat tuotteet.Tekoälyn myötätuulessa firma on jo hyvinkin voitollinen ja on mukavasti nelinkertaistunut ostohinnastani. Firma on murskannut analyytikoiden tulosennusteet kerta toisensa jälkeen, joten jotain siellä ilmeisesti tehdään oikein. 

Kaikki postauksessa mainitut firmat ovat joko suorassa omistuksessani ja/tai osana rahastoa. Tätä ei pidä ymmärtää sijoitussuositukseksi. Jokaisen on tehtävä oma tutkimuksensa ennenkuin sijoittaa rahojaan mihinkään omaisuusluokkaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta