Mikä Suomessa mättää?

Tätä kirjoitatteassa viime viikkojen hienoisesta piristymisestä huolimatta omx25-indeksi on 10% miinuksella vuoden alusta. SP500-indeksi on plussalla 20%. Asiaa selittää USA:n ja Suomen pörssien erilainen toimialarakenne. Jättiteknot ovat nousseet ja Suomen suhdanneherkät teollisuusyhtiöt kärsineet. Ensi vuonna tilanne voi olla toisinpäin, mutta jotain korrelaatiota tällä on Suomen finanssikriisin jälkeisen korpivaelluksen kanssa. Suomen talous ei ole kasvanut vuodesta 2008 lainkaan.

Asiaa voi selittää eurovaluutalla, joka vei devalvaatiomahdollisuuden. Paperin kulutus kääntyi krooniseen laskuun ja Iphone syrjäytti Nokian matkapuhelimet. Kauppa itänaapurin kanssa on tyrehtynyt käytännössä nollaan. Tämä tietysti on seurausta Venäjän agressiivisista toimista ja niitä seuranneista EU-pakotteista. NATO-jäsenyys viimeisteli välit itänaapuriimme yhtä hyytäviksi kuin ne olivat Tarton rauhansopimuksen solmimisen aikaan vuonna 1920. Kaukana ovat idänkaupan tuottoisat vuodet. 

Tuossa muutama syy, joka selittää osan aneemisesta talouskasvusta, mutta ei kaikkea. Suomen talouselämä ei ole kyennyt uudistumaan. Missä ovat puusta tehtävät muovin korvaavat tuotteet? Missä ylipäätään teknologiayritykset, vaikka Nokian jäljiltä insinööriosaamista on varmasti ollut tarjolla. Nesteen uusiutuvat tuotteet ovat valopilkku rohkeasta uudesta innovoinnista, jonka pitäisi läpäistä koko teollisuussektori. Mietin muutamia syitä.

1. Koulutus on pilattu. Ne kaverit, jotka tekivät Nokian menestyksen olivat käyneet vanhan kunnon peruskoulun ja lukion ilman itseohjautumishapatusta ja avokonttorikouluja. Meiltä ei löydy jatkossa tarpeeksi fiksuja ihmisiä luomaan menestystä jos koulutuksen mahalasku jatkuu. Opetushallitus muutettiin 1990-luvulla tarkastusvirastosta "kehittämisvirastoksi", josta sitä puppua on alkanut tulla kouluihin mitä päättömimpien hankkeiden ja uudistusten muodossa, jotka ovat tuoneet kouluihin kaiken maailman tsemppareita ym. avustajia, joista ei ole mitään hyötyä. Sen sijaan opettajjilta on viety keinot opettaa ja pakotettu laatimaan idioottimaisia kaavakkeita ym. turhaa. Ryhdyttiin sitten korjaamaan jotain, mikä ei ollut rikki. Syyllisiä ei saada ikinä vastuuseen. Oppilaat ovat kuin potilaat julkisessa terveydenhuollossa. Vaeltelevat sinne tänne ihan hukassa eikä kukaan ota heistä kokonaisvastuuta, vaikka on kuraattoria, erityisopettajaa, tsempparia, terveydenhoitajaa, psykologia ja ties mitä. Tehotonta toimintaa ja lopputuloksena peruskoulusta ja jopa lukiosta kävelee ulos mielenterveysongelmaisia nuoria, jotka hädintuskin osaavat lukea, kirjoittaa tai laskea yksinkerteisia laskutoimituksia. Ammatillinen koulutus ajettiin alas suurin piirtein samaan aikaan. 2000 opettajaa sai potkut. Ehkä 30% amiksesta valmistuneista nykyään oikeasti osaa ammattinsa ilman työnantajan pitkällistä perehdytystä. Innovoi siinä sitten Suomeen uusi Nokia.

2. Tarvitaan sotu-uudistus. Sosiaaliturvamallimme on ajalta, jolloin käytiin 8 tuntia töissä tai ei ollenkaan. Tiedämme kaikki, että työelämä on muuttunut. On silpputyötä, pätkätyötä, freelanceria ym. Työkeikkoja ei oteta vastaan, koska tuet katkeaa ja toimeentulo vaarantuu. On pakko luoda perustulo. Tietty summa rahaa, joka riittää nipinnapin ihmisen pysymään hengissä, mutta jokainen tehty työtunti ei leikkaa mitään, vaan kannustaa tekemään enemmän. Uskon, että Suomeen syntyisi tuhansia uusia yrityksiä, joista osa menestyisi ja palkkaisi työntekijän ja hyvän kierre alkaisi. Nykyisetkin yrittäjät saisivat helpommin osa-aikaisia työntekijöitä ja kiireapulaisia. Nykyinen järjestelmämme passivoi. Orpon hallituksen päähänpotkimislinja ei aktivoi, vaan syöksyttää ihmiset ennätysnopeasti toimeentulotuen piiriin ja pysyvään työkyvyttömyyteen. Perustulo lopettaisi byrokraattisen luukuttamisen, joka vie ihmisarvon tuo mukanaan paisuneet mielenterveysongelmat. Mielenterveysongelmat ovat jo räjähtäneet käsiin osin koulu-uudistusten vuoksi, missä oppilaat on jätetty oman onnensa nojaan. Kuvaavaa on, että Suomessa on ammattinimike nimeltään KELA-neuvoja. Systeemi on niin monimutkainen, että edes KELA:n omat virkailijat eivät tunne sitä.

3. Eläkeuudistus. Jokaiselle syntyvälle lapselle hallitus lahjoittaa 5000 euroa. Tämä maksaa hyvin optimistisella syntyvyysennusteella 50 000 vauvaa/vuosi 250 miljoonaa euroa. Pikkusumma valtion 80 miljardin budjetissa. Vauvan 5000€ sijoitetaan maailman osakeindeksirahastoon ja 60 vuoden päästä 7,5% keskituotolla koossa 383000€ eläke. Tähän pottiin ei kukaan pääse käsiksi ennenkuin eläkeikä koittaa. Lisää saa aina itse säästää jos haluaa. Täten voisimme pikkuhiljaa ajaa työeläkejärjestelmämme alas, joka on kallis työnantajalle ja työntekijälle. Molempien maksuja voitaisiin alkaa alentamaan ja yritysten kilpailukyky kohentuisi silmissä vuosi toisensa perään.

4. Työperäinen maahanmuutto. Lopetetaanpa se persurasismi samantien. Maksetaan rahallisia kannustimia, että tänne saadaan nuoria ja koulutettuja työntekijöitä. Jos emme itse kansakuntana kykene tekemään lapsia, niin että ikärakenne korjautuisi, niin sitten väestö ansaitseekin vaihtua Suomessa. Todennäköisesti osasyy syntyvyyden romahtamiseen piilee koulutuspolitiikan epäonnistumisessa. Tytöt kouluttautuvat korkealle ja muuttavat Helsinkiin, mutta eivät kelpuuta puolisokseen alemmin koulutettua miestä. Hälyttävä määrä miehistä uhkaa jäädä lapsettomiksi. Kannustetaan myös ottamaan työpaikka vastaan oman kotikunnan ulkopuolelta. Minäkin olen pendelöinyt kohta 20 vuotta, mutta työn sankarin arvomitalia ei kuulu. Suomessa työvoima ei liiku.

5.Käytetään mahdollisuudet. Korjataan ensin aiemmin mainitut ongelmat ja ryhdytään käyttämään vahvuuksiamme. Meillä on puhdasta vettä. Brändätään ihan tavallinen suomalainen vesijohtovesi ja myydään kalliilla maihin, jossa vesi oikeasti kohta loppuu. Kierrätettävä pullo ja kalliin näköinen etiketti. Luksus-tuote, jonka voi hinnoitella 10€/pullo.

Meillä on puhdas luonto. Lisää lentoyhteyksiä Lappiin ja myydään puhdasta hiljaisuutta ja rauhaa.

Meillä on akkumineraaleja. Kaivoksia saa perustaa, mutta jatkojalostus tapahtuu sitten Suomessa tai maasta vietävän aineksen vero nostetaan 90%/tonni. Lopetetaan Euroopan Kongona oleminen. Politikot ryhdistäytykää älkääkö myykö kansallisomaisuuttamme ilmaiseksi.

Tehdään puhdasta sähköä tuulivoimalla ja myydään Eurooppaan, jos ei saada teollisuusinvestointeja, jotka perustuvat vetytalouteen tai muuten vain tehtaisiin, jotka haluavat kehuskella 100% CO2 vapaudella.

Palkataan teknologiayhtiöihin myös humanisteja ja psykologeja. Nokian insinöörit olivat kovaa kamaa kun piti puristaa suorituskykyä pieneen tilaan, mutta ihan pihalla, kun piti miettiä mitä kuluttajat halusivat käytettävyydeltä. 

Otetaan tekoäly kohottamaan tuottavuutta ensiksi vaikka terveydenhuollossa ja etuisuuskäsittelyssä. Ja tietenkin koko talouselämässä.

Omaksutaan kustannustehokas säästäminen ja sijoittaminen oman talouden tueksi. Ja osakepoimijat voivat hyödyntää seuraavaa kaupallista tiedotetta. Seeking Alphan Black Friday ALE jatkuu itsenäisyyspäivään. 

Kommentit

  1. "Ne kaverit, jotka tekivät Nokian menestyksen olivat käyneet vanhan kunnon peruskoulun ja lukion"

    Ne kaverit olivat käyneet oppikoulun (eivät peruskoulua). Oppikouluun oli pääsyraja ja osa porukasta jätettiin luokalle. Se oli eräänlainen tasoryhmä, joka mahdollisti nopeamman etenemisen oppitunnilla.

    VastaaPoista
  2. Tarkoitin perusdippainssejä, jotka tekivät suunnittelutyötä. Jorma Ollila on tietysti oppikoulun kasvatti, mutta hän myös munasi matkapuhelinkilpailun yhtä loistokkaasti kuin oli sen käynnistänytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Nokia sattui olemaan hereillä, kun kesisessä euroopassa riideltiin standardeita. Ruotsi Ja Suomi saivat sovittua pohjolan standardin. Eikö se jotenkin näin mennyt . Ollila oli ympäröinyt itsensä jes jes miehillä, kukaan ei kehoittanut kuuntelemaan strategia Ollilaa ja vilaisemaan muualle, mitä kuluttajat halusiva taitoivoiva.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta