Osakeidea: Royal Caribbean Cruises (RCL)

Ajattelin jatkaa blogiani osakeideoilla, jotka mielestäni ovat hyviä sijoituskohteita. Lopussa yksi Affiliate linkki.

 Tällä kertaa kyseessä olisi meille suomalaisellekkin etäisesti tuttu Royal Caribbean Cruises. (RCL) Lähtihän yhtiön kruununjalokivi Oasis of the Seas Turun Mayer- telakalta pari vuotta sitten. Ja sehän onkin maailman suurin risteilyalus. 

Covid iski risteilyvarustamoihin sellaisella voimalla, että ihme, että pysyivät pystyssä. Näin kuitenkin kävi ja RCL on noussut tuhkista kuin Feenix-lintu. Matkailu on taas muodissa ja risteilyt ovat rikkaitten amerikkalaisten Baby Boomer-sukupolven juttuja. Minulla ei olisi varaa moiseen lomamatkaan. RCL:n ja sen risteilyoperaattoreiden odotetaan kasvattavan markkinaosuuttaan maailmanlaajuisilla lomamarkkinoilla. Covidin ajoilta velkaa on otettu, mutta sitä on maksettu takaisin. Palasipa RCL osingonmaksajaksikin viime tulosjulkistuksen yhteydessä, mikä osaltaan osoittaa sen, että velka on hallinnassa ja hoidettavissa.

Yhtiön osakkeenomistajat ovat nauttineet merkittävästä elpymisestä viimeisen kahden vuoden aikana. Vuonna 2022 osake maksoi 33$, nyt 155$. No tässäkö se nyt oli. Jos hinta on kolminkertaistunut, niin tuskinpa se siitä enää nousee. Väärin. Ennen viime viikkojen pörssiturbulenssia osakkeen hinta kävi kaikkien aikojen huipussaan yli 177 dollarissa. Alas on tultu hyvin maltillisesti verrattuna AI-hypeyhtiöihin. Osake ei ole kallis. Sen eteenpäin katsova P/E on vain 13,52. 

Q2 tuloskatsauksen yhteydessä mainittavaa on osakekohtaisen tuloksen lähes kaksinkertaistuminen vuodentakaiseen verrattuna ja marginaalien nousu ennätyskalliiden lippujen ansiosta. Tämä ei tunnu hidastavan kysyntää, koska yhtiön johto toteaa matkavarauksien olevan sekä määrällisesti, että hinnallisesti ennätystasolla. Myös rahankäyttö risteilyn aikana on kasvanut. Kustannukset pysyivät kurissa esimerkiksi polttoaineiden osalta.

RCL:n osakekurssi on noussut vuodessa tätä kirjoittaessa 51,4%. Eli palataan kysymykseen onko liian myöhäistä hypätä RCL:n kyytiin kun nousua on takana jo paljon. Yhtiön johdon mukaan ongelmaa ei ole. Suora lainaus osavuosikatsauksesta: 

 "Our momentum continues! We met our financial targets 18 months earlier than expected, have our balance sheet in a strong position, reinstated our dividend, and we are just getting started. As we look forward, we remain intensely focused on driving strong shareholder returns by delivering a lifetime of vacations and taking a greater share of the rapidly growing $1.9 trillion global vacation market.”

Yhtiö nosti osavuosikatsauksen yhteydessä arviotaan koko vuoden tuloksesta. Sen pitäisi olla 68% korkeampi vuoteen 2023 verrattuna. Huhtikuussa yhtiö arvioi vuoden 2024 EPS:n olevan 10,7-10.9$ huitteilla, nyt arviota on nostettu yli 11,35-11.45$/osake. Tämä on tärkeä juttu. Yhtiön johto on yleensä varovainen arvioissaan eikä mielellään myöhemmin tiedottele tulosvaroituksia. Täällä Suomessa tulosvaroitukset ovat vähän liiankin tiuhaan arkipäivää. Joka tapauksessa kovia lukemia kun verrataan mihin tahansa suomalaisyhtiöön.

Eihän meillä matkailualan pörssiyrityksiä ole kuin Finnair, mutta konkurssisahan sekin olisi ilman valtion väliintuloa. Lisäksi taannoinen osakeantihässäkkä käytännössä dilutoi entisten omistajien arvon nollaan uusien sijoittajien kustannuksella. Viking Line pysyy pystyssä valtion tuen avulla.

J&P Morganin raportin mukaan matkailu on kasvuala. Risteilyjen arvioidaan nostavan markkinaosuuttaan tällä kasvualalla. Baby Boomerien lisäksi uudet nuoremmat sukupolvet löytävät risteilyt. Katsaus ulottuu vuoteen 2028.  https://www.jpmorgan.com/insights/global-research/travel/cruise-outlook 

Tietysti RCL on Alpha Pick. Maaliskuusta 2024 yhtiön arvo on noussut 20%. Verrattuna Hesuliin, niin ihan kivasti on mennyt. On mahdotonta arvioida missä vaiheessa yhtiö olisi hyvä myydä. Milloin alan kasvu hiipuu ja osakekurssin nousulle ei enää löydä perusteita. Onneksi Alpha Picks seuraa yhtiön menestystä valuaation, kasvun, kannattavuuden, momentumin ja analyytikkoarvioiden perusteella ja antaa myyntisignaalin kun yhtiö ei täytä enää omistuskriteerejä. 

Nordnetin yhtiötietojen perusteella RCL:n PEG-luku on 0,57. PEG-luku = (P/E-luku) / Tuloskasvu (%). Alle yhden PEG-luku viittaa yhtiön olevan aliarvostettu suhteutettuna sen prosentuaaliseen kasvuvauhtiin. Eli ainakin vielä RCL tuntuu turvalliselta sijoitukselta arvostukseltaan eikä yhtiö olisi ns. täyteen hinnoiteltu. Osakkeen hinnalle löytyy kasvuvaraa.

Royal Caribbean Cruisesin kaltaisia yhtiöitä voit etsiä Alpha Picks- palvelusta. Voi tilata sen tästä hintaan 449$/vuosi.

Heippa ja seuraavaan kertaan!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SALKKUPÄIVITYS JA TIETO - TIE YLITUOTTOIHIN

SALKKUPÄIVITYS

Mihin nyt kannattaa sijoittaa