Mihin nyt kannattaa sijoittaa

Esitän tässä omia näkemyksiä, mutta perustellusti. Affiliate-linkkiä on myös kirjoituksen seassa.

Rotaatio MAG7-osakkeista alkaa olla kohta kuukauden vanha juttu jos ette ole huomanneet. Kaikki jättiyhtiöt eivät ole vielä julkaisseet tuloksiaan, mutta Tesla, Google ja Microsoft ovat. Tesla tyri, mutta kaksi jälkimmäistä ylittivät analyytikoiden odotukset, mutta ei tarpeeksi. Arvostustasot ovat sitä luokkaa, että pienikin virhe, jonkun jättiyhtiön osavuosikatsauksessa laukaisee myyntiaallon. Esimerkiksi Microsoftin ennätystulos ei riittänyt, vaan osake laski jälkikaupankäynnissä 7%, koska Azure pilvipalvelu kasvoi vuodentakaisesta 29%, kun odotuksissa oli 30% kasvu. Mitään muuta vikaa tuloksessa ei ollutkaan.

Kaikki tämä kertoo äärimmilleen venytetyistä arvostuskertoimista. MAG7 yhtiöt ovat kaikkea muuta kuin kriisiyhtiöitä, joiden kupla on puhkeamassa. Mutta liika on liikaa ja pieni haircut on paikallaan. Nvidia on tullut alas huipuistaan lyhyessä ajassa jo 20%. Nvidian menestys on kiinni siitä, kuinka avokätisesti muut jättityhtiöt maksavat Nvidian tuotteista ajaessaan tekoälypalveluitaan ylös. Ja AMD:n tulos on kiinni siitä paljonko saavat myytyä sitä mitä Nvidia ei ehdi toimittaa. 

Kuitenkin yhä enenevissä määrin sijoittajat ovat alkaneet kysellä MITÄ näillä satojen miljardien tekoälypanostuksilla saadaan aikaan lyhyellä/keskipitkällä aikavälillä? Voi hyvinkin olla, että odotukset ovat olleet liian kovia kuten yleensä uuden teknologian murtautuessa läpi. Sijoittajat pelkäävät, että tekoälyyn törsäävien yhtiöiden tuloskunto rapautuu ja on pakko alkaa himmailemaan investointien kanssa. Muistatteko miten kävi Facebookin kurssille, kun pari vuotta sitten Zuckerberg vaihtoi yhtiön nimeksi Meta, ja alkoi investoimaan joihinkin typeriin virtuaalilaseihin ja metaversumiin, joka oli virhe. Jos samanlainen tilanne huomataan tekoälyn kanssa, esimerkiksi saadaan aikaan vain hyödyttömiä asiakaspalvelubotteja, niin silloin Nvidian ja muiden siruvalmistajien kasvu alkaa nikotella. 

Sirunvalmistajista puheenollen, muutkin chip-osakkeet ovat tulleet alas jopa Nvidiaa rajummin. Laskusta huolimatta Nvidia ei ole alelaarissa. Forward P/E vuodelle 2025 on rajusta kasvusta huolimatta vieläkin yli 40. Jos kasvu hidastuu, niin kurssi ropisee alas kuin kesäinen raju sadekuuro. Tilanne vaihtelee päivittäin, mutta yleensä näin suuri volatiliteetti tietyn alan yhtiöiden kohdalla kertoo tilanteesta, jossa tulee ainakin jonkinmoinen korjausliike alaspäin jos ei nyt kurssiromahdusta yleisellä tasolla.

Rotaatio on kohdistunut MAG7-yhtiöistä arvoyhtiöihin, pienyhtiöihin ja REIT-yhtiöihin, jotka hyötyvät korkosyklin kääntymisestä. Kuvaavaa on, että kauan aliperformoinut USA:n pienyhtiöindeksi Russel2000 alkaa olla samoissa lukemissa kuin Nasdaq100, joka koostuu isommista teknologiayhtiöistä. Molemmat ovat nousseet nyt n. 20% YTD, mutta Russelin käyrä sojottaa yläviistoon, kun Nasdaq100 osoittaa kaakkoon. Osavuosikatsauksen yhteydessä Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella arvioi Microsoftin järkyttävän isoista kymmenien miljardien vuosittaisista investinneista noin puolet menevän kiinteistöihin ja infrastruktuuriin. Joku ne rakentaa ja se ei ole mikään koodinvääntäjä. Rakennusalan yrityksillä menee USA:ssa hyvin toisin kuin Suomessa.

Omassa salkussani olen huomannut, että AI-sidonnaiset yhtiöt, jotka toimivat paljolti NVIDIAN alihankkijoina ovat kärsineet, kun taas REIT-yhtiöt ovat nousseet järjestään. Myös SP&500 on ottanut iskua juurikin MAG7-yhtiöiden vetämänä. Eilen Nvidia laski 7% ja tukiasemia vuokraava ja tuloksensa julkaissut REIT American Tower nousi lähes 4%. Lisäksi vanhat arvoyhtiöt, kuten Coca Cola ja tupakkayhtiöt ovat nousseet. Dow Jones-indeksi on voinut paremmin kuin SP&500. From growth to value?

REIT-arvonnousun voi päätellä arkijärjellä, mutta entäpä ne piilevät helmet, joista ei olla tietoisia. No minäpä kerron. Jos rakkaat lukijani ette ole aikaisemmin tajunneet mistä löytyy voittajaosakkeita, niin mainostetaan nyt sitten vielä kerran Alpha Picks-palvelua. Alpha Picks toimii quant-menetelmän kautta, joka laskee joka päivä yhtiöt arvojärjestykseen käyttäen mittareina arvoa, kasvua, kannattavuutta, momentumia ja analyytikoiden suositusmuutoksia. Systeemi on osoittautunut hyväksi ja viime päivinä myös osa Alpha Picks-yhtiöistä on raportoinut tuloksensa. Lähes järjestään kaikki ovat ylittäneet niin ylä- kuin alarivinkin odotukset. Alpha Picksin voi tilata tästä hintaan 449$/vuosi. Toissapäivänä eräs uunituore Alpha Pick, jonka nimeä en mainitse, nousi 18% osavuosituloksen jälkeen. Harmitti, kun en sitä omistanut.

Viime yönä kuitenkin jälleen kerran minunkin osalleni osui konkreettisesti Alpha Picksin voima. Powell industries (POWL) julkaisi tuloksensa kaupankäynnin päätyttyä. Ette ole kyseisestä firmasta varmaan koskaan kuulleetkaan. Amerikkalaisen Small Cap yrityksen päätuotteet koostuvat integroiduista sähkövoimahuoneiden alakeskuksista, räätälöidysti suunnitelluista moduuleista, sähkötiloista, perinteisestä ja kaarikestävistä jakokeskuksista sekä ohjauskeskuksista jne. Ihan tavallista tavaraa, ei mitään ihmeellistä.

Tulosylitys oli järisyttävä. Liikevaihto nousi 50% ja tulos 100%. EPS $3.79 ylitti ennusteen 1.63 dollarilla. Tuollaiseen kykenee Suomessa lähinnä Nokia ja Kempower, mutta toisinpäin. Suomessa tulosalitukset vetelevät ennätyksiä, kun Alpha Picks löytää yhtiöt, jotka yllättävät positiivisesti. Post Market nousu oli 27%. Kaupankäynnin alkuminuuteilla ollaan 35% nousussa. POWL on poimittu Alpha Picksin toimesta toukokuussa 2023 ja noussut 150% reilussa vuodessa. Mutta ei riitä. POWL on ollut sitkeästi Strong Buy-statuksella ja oikeassa olivat. Olin jo myymässä, kun kurssi oli valunut viime kuukausina alaspäin, mutta onneksi en. Alpha Picksin tiedot päivittyvät nimittäin jatkuvasti ja vaikka yhtiö olisi noussut 1000% se voi silti olla strong buy. Ostin lisää. Rikastuin yli 1500€  yön yli nukkuessa. 

Jälleen kerran on todistettu, että Alpha Picks tarjoaa aivan samanlaisen potentiaalin arvonnousulle kuin MAG7, mutta vailla jättiteknojen arvostuskerroinriskiä. Powell industriesin P/E on 14. Nvidian 70. Jos sinun pitäisi laittaa kaikki rahasi jompaankumpaan, niin mikähän olisi valintasi? Alpha Picks on toiminut pari vuotta ja joukosta löytyy yksi tenbaggeri, useita moninkertaistujia ja ainakin kahdeksan 100% noussutta osaketta.

Alpha Picks on kasvanut aika suosituksi. Sillä alkaa olla jo ainakin pienyhtiöitä liikutteleva voima. Heti kun uusi Pick julkaistaan sijoittajat ryntäävät pistämään korkeita tarjouksia. Pick julkaistiin ennen USA:n markkinoiden aukaisemista, mutta tästä ostoryntäyksestä alkoi tulla ongelma, koska se nosti kurssia epätavallisen paljon edellispäivän päätökseen verrattuna. Huomenna asiaan tulee muutos. Elokuun ensimmäinen Pick julkaistaan klo 12 USA:n itärannikon aikaa kesken pörssipäivän. Suomessa klo 19. Tämän pitäisi vähentää epätervettä heiluntaa ylöspäin ja osaketta saisi ostettua ihan oikeaan markkinahintaan.

Meikäläisen kirjoitustahti harvenee nyt kun lomat alkaa olla lusittu ja työhön palataan. Kesä meni liian nopeasti niinkuin aina. Indeksisäästäminen on hyvä juttu ja sitä kannattaa jatkaa hamaan tulevaisuuteen, mutta kokeile ihmeessä Alpha Picksiä ja katso voisitko poimia sieltä salkkuusi jonkin piilevän helmen. Minulla on hyviä kokemuksia. Kaikkia Pickkejä ei ole rahaa ostaa, mutta jotain aina silloin tällöin. Voit myös harkita onko se ikivanha Suomi-salkku ns. dead money. Osan varoista voi siirtää sinne, missä se tuottaa. Seuraava Alpha Pick ei ole Nokia. Sen voin tässä jo luvata.

Disclaimer: Tässä kirjoitetut ajatukset ovat omiani eikä niitä pidä ymmärtää sijoitussuosituksisksi. Seeking Alphan historiallinen menestys ei ole tae tulevaisuudesta eikä Seeking Alpha ota vastuuta tappiollisista sijoituksista. Päätökset pitää tehdä aina itse ja kantaa niistä vastuu.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SALKKUPÄIVITYS JA TIETO - TIE YLITUOTTOIHIN

SALKKUPÄIVITYS