1. Miksi lähdin kirjoittamaan

 

Opas varallisuuden kasvattamiseen. Jonnet ei kohta muista mitä köyhyys tarkoittaa.

Kirjoittajasta ja blogin synnystä:

Blogi on tarkoitettu sijoittamista aloitteleville, mutta myös jo jonkin verran asiaan vihkiytyneille. Erityisesti toivoisin, että nuoret lukisivat joko tämän kirjan tai jonkun muun sijoittamista käsittelevän teoksen. Omassa nuoruudessani ei ollut samanlaisia mahdollisuuksia ottaa asioista selvää, eikä kukaan perheestäni tai lähipiiristäni minua sijoittamisen maailmaan opastanut. Kotoa sain toki eväät vastuulliseen rahan käyttöön ja säästämisen tärkeyteen. Sijoittamista ei kuitenkaan minun perheessäni harjoitettu.

Opetan ammatikseni lukiossa historiaa ja yhteiskuntaoppia. Talousopetuksen ja varsinkin sijoittamisen osuus on opetussuunnitelmassa minimaalinen. Se on harmittanut minua pitkään. Viime vuosien kasvava sijoitustietoisuus on onneksi ulottunut koulumaailmaankin ja sainkin opetustarjontaan Talous ja nuoret TAT ry:n (Talous ja nuoret ry) sijoittajakoulun, jossa nuoria kannustetaan sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan. Kiitos esimiehelleni, että sain mahdollisuuden aloittaa sijoittajakoulun lukiossamme.

Kun kysyn 16- vuotiaalta lukiolaiselta kysymyksen. Uskotko sinusta tulevan miljonääri jonain päivänä? Vastaus on poikkeuksetta aina ei. Minä sanon että sinä olet väärässä. Lottovoittoa tuskin saat, mutta miljonääriksi on toinenkin tie, vähän hitaampi vain. Se vaatii 2,67 euroa päivässä sijoittamista 60 vuoden ajan. Eli olet miljonääri 76-vuotiaana. Jos haluat kiihdyttää tahtia, niin pitää sijoittaa enemmän.

Olen siis päässyt saarnaamaan asiasta jo pienelle joukolle. Pienen lukion ikäluokasta noin puolet on ollut mukana sijoittajakoulussa ja olen siitä iloinen. Ehkä jotkut näistä nuorista ottavat fiksulla tavalla säästämisen ja sijoittamisen haltuun ja saavat siitä elämässään paljon iloa. Mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä nopeammin ja varmemmin vaurastuu. Myöhemmin aloittavilla jo palkkatyössä käyvillä aikuisilla on vähän kirittävää menetettyjen sijoitusvuosien vuoksi, mutta selvästi isommat tulot kuin opiskelijoilla. Ei ole liian myöhäistä aloittaa viisikymppisenäkään.

Päätin ottaa blogini teemaksi sinänsä hyvien, mutta jo lukuisia kertoja kirjoitettujen samoja asioita toistelevien sijoitusoppaiden lisäksi henkilökohtaisen tarinani ja kasvamiseni sijoittajana. Tämä on tapani elävöittää tekstiä ja käydä läpi omaa sijoitusuraani ja oppia samalla lisää tätä kirjoittaessani. Kun kirjaan ylös nykyisiä sijoituksiani, huomaan mitä olisin voinut tehdä paremmin ja missä olen onnistunut. Kirjasta tulee tätä kautta opettavaisempi paitsi lukijalle myös itselleni. Suurin oppi itselleni onkin; olisinpa aloittanut systemaattisen sijoittamisen aikaisemmin ja edes alkeellisilla tiedoilla.

Tämä blogi on myös siinä mielessä erilainen sijoitusopas, että en edes yritä esiintyä minkäänlaisena asiantuntijana. En ole vielä rikastunut sijoittamisella, mutta omaisuuteni on kuitenkin karttunut reippaasti. En ole mikään sijoitusguru, kuten JukkaOksaharju (Sijoita kuin guru) tai Seppo Saario. (Miten sijoitan pörssiosakkeisiin) Olen vain tavallinen keski-ikäinen mies, joka olisi voinut menestyä sijoittajana paljon paremmin, jos olisin tiennyt parikymppisenä sen mitä nyt tiedän. Edellämainittujen herrojen kirjat kannattaa lukea, niin avautuu uusi maailma. Jos et ole lukuihmisiä, niin äänikirjojakin voi kuunnella vaikka haravoidessa tai lenkkeillessä esimerkiksi Nextorysta löytyy edellämainitut sijoitusoppaat myös äänikirjoina. Myös Bookbeat on varteenotettava paikka kuunnella äänikirjoja.

Blogi ei myöskään ole amerikkalaistyyppinen self improvment- menestysopas. Näitä lukemalla tulee korkeintaan kuvottava olo ja perään suositellaan maksullista vaurastumiskurssia, jossa pyritään muovaamaan ihmisen persoonallisuutta toisenlaiseksi, jotta voisi menestyä. Vaurastua voi olemalla ihan oma itsensä, kunhan muutama talouteen liittyvä perusasia on hallussa.

Kerron oman tarinani, jonka toivon kaikkine virheineen olevan hyvä lisä saatavilla olevaan sijoituskirjallisuuteen, joita ovat kirjoittaneet jo valmiiksi menestyneet sijoittajat. Se mitä kirjoitan oman tarinani ulkopuolelta, ei ole minun ekspertiisiäni. Kirjoitan mitä oppeja olen poiminut matkaan asiantuntijoilta kirjoista, podcasteista ja analyyseista. Yritän parhaani mukaan soveltaa näitä oppeja omaan sijoitustoimintaani. Jotkut opit olen omaksunut, joissakin on vielä petrattavaa.

Sen verran olen aina ollut rahasta kiinnostunut, että uranvaihto mielessä hain ja pääsinkin Oulun yliopistoon lukemaan rahoitusta vuonna 2008. Ihan toivoton en siis talousasioiden suhteen lahjoiltani ole. Opintosuoritukseni jäivät kuitenkin ehkä surkeimmiksi koko tiedekunnan historiassa, nimittäin sain kokoon kokonaista nolla (0) opintopistettä. Asiaa voi yrittää selitellä vaikka miten: Työskentelin eri paikkakunnalla kokopäiväisesti. En päässyt siis osallistumaan lähiopetukseen, mitä ehdottomasti olisin tarvinnut ymmärtääkseni opintolinjan aika vaikeatkin asiat. Opetustuntini lisääntyivät tuolloin kymmeneen ylityötuntiin töissä, joten en jaksanut, enkä osannut itseopiskella eteenpäin.

Onneksi sijoittamiseen ei tarvita korkeakoulututkintoa kauppatieteellisestä tiedekunnasta. Sijoittaminen on simppelimpää puuhaa kuin moni uskoo. Hyviä lukuhetkiä arvoisa lukija! Toivottavasti opit jotain lisää sijoittamisesta ja saat mukavat naurut minun sijoitusmokailuistani.

Oulussa 3.7.2023

Vesa Pyykkö, amatöörisijoittaja

Vastuuvarauma

Huomioithan, että tämä sijoitusopas tarjoaa henkilökohtaisen tarinani lisäksi yleistä tietoa ja ei ole tarkoitettu sijoitussuosituksiksi tai yksilölliseksi taloudelliseksi neuvonnaksi. Sijoituspäätöksiä tehdessäsi suosittelemme ottamaan huomioon oma taloudellinen tilanteesi, tavoitteesi ja riskinsietokykysi.

Opas perustuu parhaaseen saatavilla olevaan tietoon ja sen sisältö on tarkistettu huolellisesti. Kuitenkaan en takaa oppaan tiedon täydellisyyttä, ajantasaisuutta tai tarkkuutta, enkä ota vastuuta mahdollisista virheistä tai puutteista.

Sijoittaminen sisältää aina riskejä, ja sijoitusten arvo voi nousta tai laskea. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittamiseen liittyvät riskit ja markkinoiden epävarmuus voivat vaikuttaa sijoituksiin ja aiheuttaa taloudellisia tappioita.

Tämä opas sisältää myös ulkoisia linkkejä ja viittauksia kolmansien osapuolien sisältöihin. Emme ota vastuuta näiden lähteiden sisällöstä tai luotettavuudesta. Lukijan tulee arvioida linkkien sisältö ja käyttöehdot erikseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö ja verosäännökset voivat muuttua. Tämä opas ei ole oikeudellinen tai verotuksellinen neuvonta, ja suosittelemme tarkistamaan ajantasaiset lait ja säädökset asianmukaisilta viranomaisilta tai asiantuntijoilta.

Sijoituspäätökset tehdään omalla vastuulla, ja lukijan tulee arvioida oma tilanteensa ennen päätösten tekemistä. Suosittelen konsultoimaan ammattitaitoista taloudellista neuvonantajaa, mikäli tarvitset yksilöllistä neuvontaa sijoituspäätösten tekemisessä.

Pidätän oikeuden muuttaa tai päivittää tämän sijoitusoppaan sisältöä milloin tahansa ilman erillistä ilmoitusta. En ota vastuuta mahdollisista vahingoista, jotka johtuvat oppaan käytöstä tai sen sisällöstä.

Lue tämä vastuuvarauma huolellisesti ennen kuin käytät opasta tai sen sisältämiä tietoja sijoituspäätösten tekemisessä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta