16. Suljetut asuntorahastot

 

Suljetut asuntorahastot ovat erityyppisiä kiinteistösijoitusrahastoja, joilla on erityinen painopiste asuntokohteisiin. Nämä rahastot keräävät sijoittajilta varoja ja käyttävät niitä asuntokiinteistöjen hankintaan, omistamiseen ja hallinnoimiseen. Suljetut asuntorahastot eroavat avoimista rahastoista siinä, että niiden sijoitusaika on rajattu ja sijoittajat eivät voi lunastaa omistuksiaan milloin tahansa.

Suljetut asuntorahastot toimivat yleensä siten, että ne keräävät varoja sijoittajilta sovitun ajanjakson aikana, jonka jälkeen rahasto suljetaan uusilta sijoituksilta. Tämän jälkeen rahasto alkaa sijoittaa kerättyjä varoja asuntokiinteistöihin ja rakentaa salkkuaan. Rahastonhoitaja vastaa kiinteistöjen hankinnasta, hallinnoinnista, vuokrauksesta ja mahdollisesta myynnistä.

Suljetut asuntorahastot tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden osallistua asuntokiinteistöjen omistamiseen ja sijoittaa asuntomarkkinoille ilman suoraa kiinteistöjen hallinnointia. Näitä rahastoja voivat tarjota pankit, sijoitusyhtiöt, kiinteistörahastoyhtiöt tai muut varainhoitoyhtiöt.

Suljetut asuntorahastot voivat olla houkutteleva sijoitusvaihtoehto sijoittajille, jotka haluavat saada altistumisen asuntomarkkinoille ja hyötyä kiinteistöjen tuottamista vuokratuloista ja mahdollisesta arvonnoususta. Nämä rahastot tarjoavat myös sijoittajille hajauttamismahdollisuuksia, sillä varat sijoitetaan useisiin eri asuntokohteisiin.

Huono puoli sijoittamisessa suljettuihin asuntorahastoihin on erittäin rajoitettu likviditeetti, sillä sijoitukset ovat sitoutuneet rahaston sijoitusajanjaksoon. Lisäksi  rahastonhoitajan palkkiot ovat tyypillisesti suuret. En myöskään yllättyisi mikäli asuntojen hintojen nyt laskiessa rajusti, monet haluavat vetää rahansa pois asuntorahastoista. Rahasto voi joutua pakkomyymään asuntoja huonoon hintaan tai jopa sulkemaan rahaston, jolloin sijoittajan rahat ovat jumissa. En sijoittaisi näihin ilman perinpohjaista tutkimusta rahaston sisällöstä ja kaikista rahastoon liittyvistä ehdoista.

Nyt syksyn tullen osa asuntorahastoista onkin alkanut rajoittamaan osuuksienhaltijoiden mahdollisuutta myydä osuuksiaan. https://www.hs.fi/visio/art-2000009846538.html

Jos osuuksia vedetään pois, asuntorahastot ovat pulassa. Vuokratuotot eivät riitä kompensoimaan sisään tulevien uusien sijoitusten erotusta. Pakkomyynnit häämöttävät edessä, ehkä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta