9. Eri sijoituskohteet lyhyesti

 

Osakkeet ovat omistusosuuksia yrityksissä. Osakkeiden ostaminen tarkoittaa pääsemistä yrityksen omistajaksi ja tulla oikeutetuksi yrityksen voitonjakoon. Osakkeilla on jälkimarkkinat yhtiön listauduttua pörssiin, joten osakkeiden arvo voi vaihdella markkinoiden mukaan ja sijoittajat voivat ansaita voittoa myymällä osakkeet korkeammalla hinnalla kuin ostohinta.

Rahastot ovat sijoitusrahastoja, jotka keräävät varoja useilta sijoittajilta ja sijoittavat ne erilaisiin sijoituskohteisiin. Rahastoissa voi olla erilaisia painotuksia, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, yrityslainoihin tai kiinteistöihin. Rahastot tarjoavat monipuolisuutta ja valmista hajautusta sijoitustoimintaan. Rahastoihin voi tehdä kertamerkinnän, esimerkiksi 1000 euroa tai kuukausisäästää pienemmällä summalla vaikkapa 30€.

ETF:t: ETF (Exchange-Traded Fund) on pörssissä noteerattava rahasto. ETF:t tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa laajasti eri osakkeisiin tai omaisuusluokkiin yhdellä sijoituksella. Niiden suurin ero perinteisiin rahastoihin on, että ne ovat jatkuvan kaupankäynnin kohteena. Myydessäsi ETF:n transaktio tapahtuu heti. Lunastaessasi tavallista rahastoa, menee muutama päivä ennen kuin lunastus tapahtuu. Pörssiromahduksen ollessa käynnissä muutamankin päivän viive voi tiputtaa rahaston arvoa kymmeniä prosentteja ennen rahojen saapumista tilille. Käsittääkseni Suomessa vain Nordnet tarjoaa kuukausisäästämistä ETF-rahastoihin.

 

Kiinteistöt: Kiinteistösijoitukset ovat sijoituksia kiinteistöihin, kuten asuntoihin, toimistotiloihin, kauppakeskuksiin tai teollisuuskiinteistöihin. Kiinteistösijoitukset tarjoavat mahdollisuuden vuokratuottoon sekä kiinteistön arvonnousuun ajan mittaan. Kiinteistöt voivat tarjota vakautta sijoitussalkkuun ja toimia inflaation suojana.

Raaka-aineet: Raaka-aineisiin, kuten öljyyn, kultaan, viljaan tai metalleihin, sijoittaminen voi olla houkuttelevaa sijoittajille, jotka haluavat hyötyä hyödykkeiden hintojen muutoksista. Raaka-aineiden hinnat voivat vaihdella tarjonnan ja kysynnän mukaan sekä globaalien taloustekijöiden vaikutuksesta. Raaka-aineisiin sijoittaminen voi tarjota lisää hajautusta sijoitussalkkuun.

Vaihtoehtoiset sijoitukset, kuten pääomasijoitukset, hedge-rahastot tai kiinteistörahastot, tarjoavat sijoitusmahdollisuuksia, jotka eroavat perinteisistä pörssilistatuista sijoituskohteista. Nämä sijoitukset voivat olla sopivia kokeneemmille sijoittajille, jotka etsivät erilaisia tuotto-odotuksia ja hajauttamista perinteisistä sijoitusluokista.

Valuutat ja kryptovaluutat eivät Raaka-aineiden tapaan tuota itsessään mitään, mutta sijoittaja voi hyötyä niiden arvonmuutoksesta.

Metsä

Suomi elää metsästä, edelleen. Metsän omistaminen osana talonpoikien maita lienee ensimmäinen sijoituskohde koko suomalaisessa sijoitushistoriassa. Metsäteollisuuden alkamisen jälkeen metsillä oli muutakin arvoa kuin käyttö polttopuuna tai rakennusmateriaalina.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta