20. Johdannaiset

 

Johdannaiset, optiot ja futuurit

Johdannaiset ovat rahoitusinstrumentteja, joiden arvo perustuu toisen sijoituskohteen, kuten osakkeiden, raaka-aineiden, korkojen tai valuuttojen, arvoon.

Johdannaisia voidaan käyttää suojaamaan sijoitusportfoliota arvon laskulta tai riskiltä. Esimerkiksi osakeomistuksen suojaamiseksi sijoittaja voi ostaa osakeindeksiin perustuvia futuurisopimuksia, joiden arvo nousee osakemarkkinoiden laskiessa.

Johdannaiset tarjoavat mahdollisuuden hyödyntää vipuvaikutusta, mikä tarkoittaa pientä sijoituspääomaa suhteessa suurempiin sijoituspositioihin. Esimerkiksi sijoittaja voi käyttää johdannaisia, kuten optioita tai futuureja, sijoittaakseen suuremman summan osakkeisiin tai raaka-aineisiin, kuin mitä hänellä on käytettävissä käteispääomaa.

Itse olen vähäisessä määrin leikkinyt Nordnetin minifutuureilla ja bull/bear sertifikaateilla. Esimerkiksi kesän aluksi ostin Microsoftin Bull minifutuuria noin 250 eurolla. Vipu oli 3,8. Eli Bull tarkoitti, että uskoin Microsoftin kurssin nousevan. Vipu 3,8 tarkoittaa, että 250 euron summalla sijoitin, kuin pelissä olisi melkein 1000 euroa. Microsoftin kurssin noustessa futuurin arvo nousee siis suurin piirtein nelinkertaisesti. Voitin hieman. Bear minifutuurissa toivotaan kohde-etuuden laskua.

Pelleilin aiemmin myös muutaman kerran bull/bear sertifikaateilla, jossa kohde-etuus oli SP500 tai Nasdaq100-indeksi. Vipu oli jopa 20 kertainen. Tällaista tuotetta pidetään hallussa ehkä vain muutamia minuutteja. Jos indeksi olisi tippunut 5 %, bull- sertifikaattini olisi arvoton, eli olisin menettänyt koko sijoittamani summan. Onnistuin muutaman kerran tekemään joitakin kymppejä voittoa, mutta sitten yhdellä kaupalla tein tappion, joka pyyhki edelliset voitot pois. Tein tätä kesälomalla, kun oli aikaa. Totesin, ettei tämä ole minua varten. Minifutuuria pienellä vivulla voin kokeilla vielä uudestaan. Katson, jos tekoälybuumi jatkuu, niin voin vivuttaa minifutuurilla joko yksittäistä yhtiötä, kuten Microsoftia tai Nvidiaa tai teknologia-indeksiä Nasdaqia.

Syksyn tullen olenkin vivuttanut pari kertaa onnistuneesti ja tienannut hieman johdannaisilla. Veikkasin SP500-indeksin ja tanskalaisen diabeteslääkettä valmistavan Novo Nordiskin kurssinousua ja onnistuin. Uusin villitys syntyi, kun huomattiin, että käytännössä sama diabetes-lääke sopii myös liikalihavuuden hoitoon ja Novon kurssi lähti uusiin huippuihin. Näiden instrumenttien kanssa täytyy kuitenkin olla hereillä. Jos kurssi lähtee väärään suuntaan, tappiot on syytä katkaista heti. Futuurit eivät ole osta ja unohda-tyyppisiä sijoituksia.

Johdannaiset ovat monimutkaisia sijoitusinstrumentteja ja niiden käyttöön liittyy erittäin suuria riskejä. Johdannaisten hinnat voivat vaihdella nopeasti ja väärin ajoitetut tai huonosti hallitut johdannaispositiot voivat aiheuttaa merkittäviä tappioita, jopa enemmän kuin on alunperin sijoittanut! Ennen johdannaisten käyttöä sijoittajan tulisi täydellisesti ymmärtää niiden toimintaperiaatteet, riskit ja soveltuvuus omaan sijoitusstrategiaan. Aiemmin mainituissa Nordnetin tuotteissa on se hyvä puoli, että maksimitappiot ovat vain sijoitettu summa. On suositeltavaa hankkia ammattilaisen neuvoja ja tutkia perusteellisesti johdannaisten käyttöä ennen niiden hyödyntämistä. Hyvä neuvo sijoitusmaailmassa onkin: Älä ikinä sijoita sellaiseen mitä et ymmärrä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta