18. Valuutat ja kryptovaluutat

 

Valuutat voivat olla yksi sijoituskohteista, ja niitä voidaan käyttää monin eri tavoin sijoitussalkun hajauttamiseen tai tuoton tavoitteluun raaka-aineiden tapaan. Valuutat tarjoavat mahdollisuuden hajauttaa sijoitussalkkua eri valuuttoihin. Tämä voi auttaa vähentämään valuuttakurssiriskiä, kun salkussa on eri valuuttoja.

Valuutoilla voi myös spekuloida valuuttamarkkinoiden hintaliikkeillä. Spekulatiiviset sijoittajat yrittävät hyötyä valuuttaparien arvonvaihteluista ostamalla valuuttaa halvalla ja myymällä sen kalliimmalla.

Valuuttoja voidaan käyttää suojaamaan sijoituksia valuuttariskiä vastaan. Esimerkiksi sijoittaja, joka omistaa ulkomaisia osakkeita tai kiinteistöjä, voi suojautua valuuttakurssiriskeiltä ostamalla vastakkaisen valuutan.

Sijoittajat voivat hyötyä eri maiden korkoeroista sijoittamalla valuuttoihin, joilla on korkeampi korkotaso. Tämä strategia tunnetaan nimellä carry trade, jossa sijoittaja ottaa lainaa matalakorkoisessa valuutassa ja sijoittaa sen korkeakorkoiseen valuuttaan. Silloin kun Euroopassa ja USA:ssa elettiin nollakorkoaikaa, kehittyvillä markkinoilla rahalla oli edelleen hinta.

Joillakin valuutoilla, kuten Yhdysvaltain dollarilla, voi olla rooli turvasatamana epävakaissa markkinaolosuhteissa. Sijoittajat voivat hakea turvaa näiden valuuttojen kautta, kun muut sijoitusluokat, kuten osakkeet tai joukkovelkakirjat, ovat epävarmoja.

Valuuttasijoittaminen voi kuitenkin olla haastavaa. Valuuttojen arvot voivat vaihdella nopeasti ja ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Valuuttasijoituksiin osallistumista voi harkita esimerkiksi valuuttaterminaalisopimusten (Futures), valuutta-ETF:ien tai valuuttasijoitusrahastojen avulla.

Jos sinulle kaupataan aggressiivisesti valuuttakaupparahastoja, joissa luvataan varmaa ja isoa tuottoa, älä usko sitä. Ne ovat usein pyramidihuijauksia, jotka toimivat vain niin kauan, kuin lisää rahaa sijoittavia höynäytettäviä löytyy. Suomessa jo kymmenen vuotta sitten romahtanut wincapita oli juuri tällainen. Osa wincapitaan sijoittaneista tuntuu edelleen uskovan, että kyseessä ei ollut mikään huijaus, vaan ihan oikea tuottoisa sijoitustuote.Sijoittamisen periaatteet ja ymmärrys siitä, mistä tuotto oikein muodostuu auttaa välttämään huijausansat. Ethän sinä purematta niele kaikkea, mitä ovikelloa soittelevat Jehovan todistajat sinulle opettavat. Jostain syystä ihmiset haksahtavat kerta toisensa jälkeen huijaukseen, jossa on tilaisuus tehdä paljon rahaa ja nopeasti.

 Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat digitaalisia valuuttoja, joita käytetään verkkopohjaisissa maksutapahtumissa. Niistä tunnetuin on Bitcoin, mutta markkinoilla on myös muita kryptovaluuttoja, kuten Ethereum, Ripple, Litecoin jne. Kryptovaluuttojen sijoittaminen voi tarjota mahdollisuuden tuoton tavoitteluun, mutta se liittyy myös merkittäviin riskeihin, jotka on syytä ottaa huomioon.

Kryptovaluuttojen hinnat voivat olla erittäin volatiileja. Niiden arvot voivat nousta tai laskea nopeasti lyhyen ajanjakson aikana. Tämä johtuu osittain markkinoiden herkkyydestä uutisille ja spekulaatioille. Riitti, että Elon Musk perusti kieli poskessa Dogecoinin, niin siihen sijoittaneita riitti ja kurssi nousi järkyttävästi ilman mitään erityistä syytä. Tiettävästi ainakin yksi pankkiiri rikastui Muskin “läppävaluutan” arvonnousulla ja lopetti työhommat siihen paikkaan. Sittemmin Dogecoinin kurssi tuli alas melkein yhtä nopeasti kuin nousikin.

Kryptovaluuttojen sijoittamiseen liittyy merkittäviä tietoturva- ja hakkeroitumisriskejä. Koska kryptovaluutat toimivat digitaalisessa muodossa, niitä voidaan varastaa tai menettää, jos sijoittajan tietoturva ei ole riittävällä tasolla. Kryptovaluuttoihin liittyvät myös lainsäädännölliset ja sääntelyyn liittyvät riskit, jotka voivat vaikuttaa niiden arvoon. Isoja kryptovaluuttapörssejä onkin kaatunut ja sijoittajat ovat menettäneet huomattavia summia rahaa.

Kryptovaluuttojen likviditeetti voi vaihdella merkittävästi eri valuuttojen välillä. Joillakin suurilla kryptovaluutoilla, kuten Bitcoinilla, on laaja likviditeetti, mutta pienemmät ja vähemmän tunnetut kryptovaluutat voivat olla vähemmän likvidejä, mikä voi tehdä niiden ostamisen ja myymisen vaikeammaksi.

Kryptovaluuttoihin liittyvä lainsäädäntö ja regulaatio vaihtelevat eri maissa. Sijoittajan on oltava tietoinen mahdollisista lainsäädännöllisistä muutoksista tai rajoituksista, jotka voivat vaikuttaa kryptovaluuttojen käyttöön tai arvoon.

Kryptovaluuttojen arvo perustuu markkinakysyntään ja tarjontaan. Sijoittajan tulee tehdä perusteellista tutkimusta ja ymmärtää kryptovaluuttojen teknologiaa, markkinadynamiikkaa ja riskejä ennen sijoittamista niihin. On myös erittäin suositeltavaa sijoittaa vain sellaisen summan, jonka olet todellakin valmis menettämään, sillä kryptovaluuttojen hintavaihtelut ovat merkittäviä. Ne voivat nousta korkeuksiin, mutta yhtälailla hetken päästä niiden arvo voi olla nolla.

Itse en ole sijoittanut kryptovaluuttoihin enkä näillä näkymin koskaan sijoitakaan. Jälleen kyseessä on sama asia kuin raaka-aineissa ja tavallisissa valuutoissa. Kryptovaluutta ei itsessään tuota mitään, vaan tuotto perustuu täysin arvonvaihteluihin, jotka ovat usein vieläpä täysin järjettömiä. Tällainen spekulointi ei kiinnosta minua. Valuuttojen ja raaka-aineiden hintavaihtelulle on yleensä sentään selkeä syy. Esimerkiksi huono kahvisato nostaa kahvin hintaa. Tämän voi ymmärtää.

Tunnetuimman kryptovaluutan, eli Bitcoinin “louhinta” syö Ruotsin valtion käyttämän määrän sähköä vuodessa. Se on siis myös ekologisesti kestämätöntä sekä tietokonelaskennallisesti järkyttävän raskas tapa hoitaa maksuja. Mitään yleisesti hyväksyttyä maksuvälinettä Bitcoinista ei koskaan ole tullutkaan. Ainoa hyöty minkä Bitcoinin käytöstä maksuvälineenä ymmärrän, on rikollinen rahanpesu ja huumekauppa.

Myönnän häpeissäni sen verran, että sijoitin kryptovaluuttoja välittävään pörssilistautuneeseen Coinbaseen pienen summan vuonna 2021 kryptohuuman ollessa korkeimmillaan. Ajattelin, että otan välityspalkkioiden muodossa  hyödyt irti siitä, että jotkut spekuloivat kryptoilla. Minuun iski FOMO, eli fear of missing out. Pelkäsin jääväni sivustaseuraajaksi, kun muut käärivät rahaa kryptoilla. Coinbase on jo myyty salkustani tappiolla. Että sen pituinen oli minun kryptotarina.

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta