28. Tähänastiset loppusanat ja vastuuvarauma

 

Sijoittajasta tulee monille vieläkin mieleen jonkinlainen stereotyyppi. Varakas, kultalusikka suussa syntynyt, kokoomusta äänestävä, kaupunkilainen, juppi, keinottelija, tunteeton ihminen, joka ei piittaa pätkääkään siitä jos ihmisille annetaan massoittain potkuja, kunhan osakekurssit nousevat. Björn Wahlroos, Pentti Kouri jne. Tästä stereotypiasta on aika luopua. En ole mitään edellä mainituista, ellei Oulua lasketa kaupungiksi. Mielestäni olen tässä kirjassa todistanut, että täysin tavallinen ihminen voi olla sijoittaja. Jos sana sijoittaja aiheuttaa vieläkin pahoja viboja, niin miten olisi osakesäästäjä? Lapsetkin opetetaan säästämään säästöpossuun. Osakerahasto on aikuisten säästöpossu.

Sijoitustapoja- ja tyylejä on monia. Jokaiselle löytyy sopiva. Motiivin puutteesta asia ei voi jäädä kiinni. Kenelle lisätulot eivät kelpaisi? Ensiksi on vain ymmärrettävä, että on ansaittava vähän rahaa työllä, jotta raha voi tehdä työtä sinulle.

Mielestäni kaikkien, jotka kynnelle kykenevät, kannattaa sijoittaa. Sijoittamiseen ei tarvita kauppatieteen maisterin papereita. Perustieto riittää. Sijoittaminen ei myöskään vaadi suuria tuloja. Jopa sosiaaliturvan varassa elävät pystyvät irrottamaan 10 euroa kuukaudessa sijoitusrahastoon. Ok, myönnän, että 10 eurolla kuukaudessa ei rikastu kovin nopeasti, mutta antaako se kimmokkeen miettiä mistä voisi saada lisää rahaa, jotta voisi sijoittaa enemmän. Löytyykö vaikka osa-aikatyö? Uskon, että näin voi käydä. Toki hyvätuloisille sijoittaminen on helpompaa, sitä ei voi mitenkään kiistää. Mutta kymmenenkin euroa kuukaudessa 60 vuoden aikana tekee ihmeitä. 8 % tuotto-oletuksella lopputulema on käsittämättömät 156 826 euroa![1] Miettikääpä sitä. Joko 10 euroa kuukaudessa alkaa löytymään sijoitettavaksi?

Ainoastaan toimeentulotuen varassa eläviltä sijoittaminen on poissuljettu. Toimeentulotukea saadakseen kun ei saa olla mitään varallisuutta. Mutta senhän pitäisikin olla viimesijainen ja väliaikainen tuki, vaikka todellisuudessa se on muodostunut pysyväksi elannoksi sadoilletuhansille ihmisille, joka uhkaa periytyä seuraavalle sukupolvelle. Sosiaaliturvajärjestelmää pitäisikin muuttaa jonkinlaisen perustulon suuntaan, että sijoittaminen olisi mahdollista kaikille. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus parantaa taloudellista asemaansa myös sijoittamisen kautta.

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg kirjoitti Maamme-laulun sanoituksissa “On maamme köyhä ja siksi jää”. Osoitetaan yhdessä, että Runeberg oli väärässä. Ehkä joskus lausutaan: Oli maamme köyhä, mutta Jonnet ei muista mitä köyhyys tarkoittaa.

Vesa Pyykkö

Vastuuvarauma

Huomioithan, että tämä sijoitusopas tarjoaa henkilökohtaisen tarinani lisäksi yleistä tietoa ja ei ole tarkoitettu sijoitussuosituksiksi tai yksilölliseksi taloudelliseksi neuvonnaksi. Sijoituspäätöksiä tehdessäsi suosittelemme ottamaan huomioon oma taloudellinen tilanteesi, tavoitteesi ja riskinsietokykysi.

Opas perustuu parhaaseen saatavilla olevaan tietoon ja sen sisältö on tarkistettu huolellisesti. Kuitenkaan en takaa oppaan tiedon täydellisyyttä, ajantasaisuutta tai tarkkuutta, enkä ota vastuuta mahdollisista virheistä tai puutteista.

Sijoittaminen sisältää aina riskejä, ja sijoitusten arvo voi nousta tai laskea. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittamiseen liittyvät riskit ja markkinoiden epävarmuus voivat vaikuttaa sijoituksiin ja aiheuttaa taloudellisia tappioita.

Tämä opas sisältää myös ulkoisia linkkejä ja viittauksia kolmansien osapuolien sisältöihin. Emme ota vastuuta näiden lähteiden sisällöstä tai luotettavuudesta. Lukijan tulee arvioida linkkien sisältö ja käyttöehdot erikseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö ja verosäännökset voivat muuttua. Tämä opas ei ole oikeudellinen tai verotuksellinen neuvonta, ja suosittelemme tarkistamaan ajantasaiset lait ja säädökset asianmukaisilta viranomaisilta tai asiantuntijoilta.

Sijoituspäätökset tehdään omalla vastuulla, ja lukijan tulee arvioida oma tilanteensa ennen päätösten tekemistä. Suosittelen konsultoimaan ammattitaitoista taloudellista neuvonantajaa, mikäli tarvitset yksilöllistä neuvontaa sijoituspäätösten tekemisessä.

Pidätän oikeuden muuttaa tai päivittää tämän sijoitusoppaan sisältöä milloin tahansa ilman erillistä ilmoitusta. En ota vastuuta mahdollisista vahingoista, jotka johtuvat oppaan käytöstä tai sen sisällöstä.

Lue tämä vastuuvarauma huolellisesti ennen kuin käytät opasta tai sen sisältämiä tietoja sijoituspäätösten tekemisessä.



[1] https://danskebank.fi/sinulle/tyokalut/saastolaskuri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta