17. Raaka-aineet

 

Raaka-aineisiin sijoittaminen tarkoittaa sijoitustoimintaa, jossa sijoittaja hankkii ja omistaa erilaisia fyysisiä raaka-aineita, kuten energiaa, metalleja, maataloustuotteita tai kemikaaleja, tavoitteenaan hyötyä näiden raaka-aineiden hintavaihteluista.

Raaka-aineisiin sijoittamiseen on useita erilaisia tapoja, joista yleisimpiä ovat:

Fyysiset raaka-aineet: Sijoittaja voi ostaa ja omistaa fyysisiä raaka-aineita suoraan, esimerkiksi ostamalla kultaa, hopeaa tai öljyä. Tämä vaatii kuitenkin varastointitiloja ja mahdollisesti logistisia järjestelyjä. Melko hankalaa. Tietysti olisihan se mukava omistaa vaikkapa kultaharkko tai pari.

Raaka-ainefutuurit ovat johdannaisinstrumentteja, joilla sijoittajat voivat spekuloida tai suojautua raaka-aineiden tulevilta hintaliikkeiltä. Ne ovat sopimuksia ostaa tai myydä valitun raaka-aineen ennalta sovittuna päivänä ennalta sovitulla hinnalla.

Raaka-ainefutuurit toimivat siten, että ostaja sitoutuu ostamaan ja myyjä sitoutuu myymään raaka-ainetta tulevaisuudessa sovitulla hinnalla ja toimituspäivänä. Toimitus voi tapahtua fyysisesti, jolloin raaka-aine todella vaihtaa omistajaa, tai se voi olla pelkästään rahallinen selvitys ilman fyysistä toimitusta.

Raaka-ainefutuurit käydään yleensä raaka-ainepörssissä, kuten raaka-ainefutuuripörsseissä. Sijoittajat hyödyntävät raaka-ainefutuurien markkinoita enimmäkseen parista syystä:

Ensiksi sijoittajat pyrkivät hyötymään raaka-aineiden hintaliikkeistä ennustamalla oikein tulevia hintamuutoksia. He voivat ostaa futuurisopimuksia odottaen raaka-aineen hinnan nousevan ja myydä sopimuksia, jos odottavat hinnan laskevan. Tämä on kamalan riskialtista, mutta tarjoaa valtavia tuottomahdollisuuksia. En harrasta tätä, koska en ymmärrä kaikkia niihin liittyviä riskejä. Periaatteessa futuureilla on mahdollista hävitä jopa paljon enemmän, kuin mitä on alun perin edes sijoittanut.

Toiseksi raaka-ainefutuurit tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden suojautua hintariskeiltä. Esimerkiksi yritys, joka tarvitsee raaka-aineen tuotannossaan, voi ostaa futuurisopimuksen sitoutuakseen tulevaisuudessa sovitun hinnan ostamiseen ja välttääkseen mahdolliset hintojen nousut. Tämä on ammattilaisten puuhaa, kun esimerkiksi sähköyhtiö suojaa sähkön hintaa vuodeksi eteenpäin.

Jossakin on sijaittava myös fyysisiä raaka-aineterminaaleja. Terminaalit toimivat tärkeinä logistiikkakeskuksina, joissa raaka-aineet voidaan varastoida, sekoittaa, jakaa ja lastata kuljetusvälineisiin, kuten laivoihin, junavaunuihin tai rekka-autoihin. Ne mahdollistavat raaka-aineiden joustavan ja tehokkaan kuljetuksen markkinoille sekä tarjoavat myös palveluita, kuten näytteiden ottamista, analysointia ja laadunvalvontaa.

Korona-aikana nähtiin ennennäkemätön ilmiö. Öljyn hinta laski negatiiviseksi! Kysyntä laski koko maailman mennessä lockdowniin ja futuurikauppaa käyvät öljydiilerit olivat tietysti ostaneet erilaisia futuureja, eli ennalta sovitun hinnan öljystä. Näillä diilereillä ei koskaan ollut aikomustakaan fyysisesti omistaa öljyä, vain sen hintaan ja määrään vaikuttavia sopimuksia. Öljyn hinnan laskiessa myös futuurien hinnat laskivat ja paniikki iski päälle. Diilereillä ei ollut paikkaa mihin varastoida valtavat määrät raakaöljyä. Heidän oli päästävä siitä eroon hinnalla millä hyvänsä. Se hinta oli lopulta se, että he maksoivat siitä hyvästä, että joku “osti” heidän öljynsä.

Sijoittaja voi myös harkita sijoittamista raaka-ainepohjaisiin pörssinoteerattuihin rahastoihin (ETF) tai rahastoihin. Nämä rahastot sijoittavat usein useisiin eri raaka-aineisiin hajautetusti.

Raaka-aineisiin sijoittaminen voi olla riskialtista, sillä raaka-aineiden hinnat voivat olla hyvin volatiileja ja alttiita markkinoiden ja taloudellisten tekijöiden vaikutuksille. Raaka-aineiden markkinoilla voi esiintyä myös erilaisia riskejä, kuten poliittisia häiriöitä, luonnonkatastrofeja tai tarjonta- ja kysyntätekijöiden muutoksia.

Itse en sijoita raaka-aineisiin, koska ne eivät itsessään tuota mitään, vaan minun tapauksessani olisivat pelkkää spekulointia hinnanvaihtelulla. Fiksut tyypit voivat toki tehdä spekuloinnilla isoja voittoja. Jälkeenpäin katsottuna oli ilmiselvää, että tietyistä raaka-aineista kuten öljystä ja vehnästä tulee pulaa Venäjän hyökkäyssodan seurauksena, joten niillä olisi voinut tehdä voittoa. Tämän kaltaisissa erityistilanteissa pitää kuitenkin olla hereillä ja toimia nopeasti ennen kuin hinnannousu tai lasku on jo tapahtunut. Itselläni ei ole aikaa työn ja muun elämän vuoksi olla spekulantti, mutta joillekin tämäkin sijoittamistapa sopii.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SALKKUPÄIVITYS JA TIETO - TIE YLITUOTTOIHIN

Mihin nyt kannattaa sijoittaa

REIT-SIJOITTAMINEN. VUOSIKYMMENEN TILAISUUS