24. Sijoittaminen ennen vs. nykyään
Itse sijoittamisessa perusperiaatteet pysyvät samoina, mikään ei ole muuttunut. Tiedonsaanti sen sijaan on kasvanut räjähdysmäisesti. Digitalisaation myötä sijoittajilla on nykyään entistä parempi pääsy tietoon ja analyyseihin. Verkosta löytyy valtavasti taloudellisia uutisia, raportteja ja analyyseja eri sijoituskohteista. Lisäksi automaattiset sijoitusjärjestelmät ja tekoälypohjaiset työkalut auttavat sijoittajia analysoimaan markkinoita ja tekemään päätöksiä. Osa on maksullisia, osa ilmaisia. Inderes-analyysiyhtiö tarjoaa maksutonta ja maksullista analyysipalvelua. Myös pankit tarjoavat asiakkailleen luettavaksi ilmaista sijoitusanalyysia. Ainakin jos olet OP:n asiakasomistaja tai Nordean premium-asiakas.
Digitalisaatio on muuttanut merkittävästi sijoitusmaailmaa ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia sijoittajille. Digitalisaatio on tuonut markkinoille erilaisia verkkoalustoja ja sijoitussovelluksia, jotka tarjoavat helpon ja käyttäjäystävällisen tavan sijoittaa. Nämä alustat mahdollistavat sijoitusten tekemisen suoraan mobiililaitteilla ja tarjoavat laajan valikoiman sijoitusvälineitä. Enää ei tarvitse kävellä fyysisesti pankkiin tekemään osto- ja myyntitoimeksiantoja. Myös välityspalkkiot ovat laskeneet kilpailun lisääntyessä.
Kestävä sijoittaminen ja vastuulliset sijoituskohteet ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota. Sijoittajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita sijoituksista, jotka edistävät ympäristöä, sosiaalista vastuuta ja hyvää hallintotapaa. ESG-perusteinen sijoittaminen: ESG (ympäristö, sosiaalinen vastuu, hallintotapa) on kestävän sijoittamisen keskeinen lähestymistapa. Sijoittajat arvioivat sijoituskohteiden ESG-kriteerit ja valitsevat yrityksiä ja hankkeita, jotka toimivat vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tällaiset sijoitukset voivat tarjota taloudellista tuottoa samalla kun edistetään positiivisia yhteiskunnallisia ja ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi monet rahastot ovat tiputtaneet portfolioistaan niin sanottuja pahisyhtiöitä, kuten öljy, tupakka ja aseteollisuus. Myös pankit myöntävät rahoitusta nykyään edullisemmin ehdoin ESG-kriteerit täyttäville hankkeille.
ESG-arviointeihin en kuitenkaan luottaisi sokeasti. Esimerkiksi Neste tiputettiin OMX Helsinki 25 ESG-rahastosta, koska se toimii öljynjalostuksessa. Toisaalta Neste on kansainvälisissä vertailuissa palkittu maailman vastuullisimpien yritysten top 3- joukkoon, koska se valmistaa uusiutuvia polttoaineita. Lisäksi monet yhtiöt viherpesevät kotisivunsa ja ovat olevinaan niin vihreää tai vastuullista. Pinnan alle raaputtamalla ja yhtiön toimia tutkimalla selviää, että eipäs se ehkä niin ESGtä olekaan. Ei nyt mainita yhtiöiden nimiä, niin vältyn oikeusjutuilta.
Kommentit
Lähetä kommentti