4. Taloudellisen tilanteesi arvioiminen

 

  Tee budjetti

 

Ennen kuin aloittaa sijoittamisen, on arvioitava oma taloudellinen tilanteensa ja asetettava selkeät tavoitteet, mitä sijoittamisella haluaa saavuttaa. Tämä auttaa suunnittelemaan sopivan sijoitusstrategian ja valitsemaan sopivat sijoituskohteet.

On arvioitava tulojen ja menojen tasapaino sekä selvitettävä, kuinka paljon on käytettävissä varoja sijoituksia varten. Sen verran käyttelytilillä pitää olla rahaa, että on riittävästi hätärahastoa yllättäviä menoja varten, ennen kuin aloittaa varsinaisen sijoittamisen. Nyrkkisääntönä pidetään 2-3 kuukauden menoja vastaavaa summaa, joka ei ole kiinni sijoituksissa, vaan on nimenomaisesti hätä/tai puskurirahasto. Jääkaappi hajoaa ennen pitkää tai tulee iso lasku autokorjaamosta. Jos jää työttömäksi, työttömyysturva ei ala heti juosta jne.

Nykyisen hallituksen suunnitelmissa on heikentää työttömyysturvaa. Ansiosidonnaista porrastetaan, eli se heikkenee nopeasti ja omavastuupäivien määrä nousee viidestä seitsemään. Lisäksi työttömyysturvahakemuksien käsittelyssä kestää ym...Jos 2-3kk puskuri tuntuu mahdottomalta kerätä ja haluaisi parantaa turvaansa, niin vapaaehtoisia vakuutuksia on olemassa, joita esimerkiksi vakuutustori myy työttömyyden ja tapaturman varalle. Vakuutusturvalla on kampanja, jolla saat alennusta vakuutusta ostaessa.

Budjetointi on rahankäytön suunnittelua ja hallintaa. Se auttaa hahmottamaan tulojen ja menojen tasapainon, sekä tunnistamaan mahdolliset säästökohteet. Budjetointi kannattaa aloittaa kirjaamalla ylös kaikki tulot, kuten palkat, sivutulot ja muut tulonlähteet. Sen jälkeen on selvitettävä kaikki säännölliset menot, kuten asumis, ruoka, vakuutus- ja liikkumiskustannukset. Jos pelkää exeliä tai ei jaksa ynnäillä laskuja yhteen paperille, ei hätää. Nykyään pankit tarjoavat mobiilipalveluissaan kattavia sovelluksia mihin rahat kuluvat. Tällainen on esim. OP-pankin talouden tasapaino.

Budjetin avulla voi nähdä selkeästi, kuinka paljon voi mahdollisesti säästää joka kuukausi. Aineenopettajana minun on vaikea tietää tulojani vuosikausia eteenpäin. Opetustunnit voivat vaihdella lukuvuosittain ja sitä mukaa palkka. Budjetissa täytyy olla jonkin verran joustoa. Budjettiin on varattava sopiva summa myös hauskanpitoon!

Lisäksi on hyödyllistä tutkia ja arvioida omia kulutustottumuksiaan. Voi esimerkiksi tarkastella tarpeettomia menoeriä, kuten päivittäisiä kahvilakäyntejä tai impulsiivisia ostoksia ja harkita niiden vähentämistä. Pienetkin muutokset kulutustottumuksissa voivat tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä. Kilpailuta vakuutukset, sähkösopimukset ja pankkipalvelut.https://aslinkhub.com/?bid=2957207&media_id=105699

Säästäminen voi olla helpompaa, kun automatisoi säästöprosessin, kuten johdannossa totesin. Verkkopankissa kannattaa asettaa automaattinen siirto palkkatililtä sijoituskohteeseen jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Näin varmistuu, että todella säästää ja sijoittaa säännöllisesti ilman, että tarvitsee tehdä manuaalisia toimenpiteitä joka kerta. Näin maksat ensin itsellesi ja vasta sitten muille. Jos teet toisinpäin ja ajattelet sijoittavasi mitä sinulla on jäljellä ennen seuraavaa tilipäivää, niin todennäköisesti ei mitään.

Velkaantumisen hallinta

Velka ei automaattisesti ole este sijoitustoiminnalle, mutta jotta sijoittamisen voi aloittaa, velan täytyy olla hallinnassa. Asuntovelka on hyvää velkaa, pikavippi juhlimista varten ei.

Tärkein asia on välttää uuden velan ottamista, ellei se ole välttämätöntä.  Tulot ja menot pitää oppia pitämään tasapainossa ennen kuin voi kuvitellakaan sijoittamisen aloittamista. Luottokorttia kannattaa käyttää harkiten ja maksaa luottokorttilaskut kokonaan eräpäivään mennessä korkokulut välttääkseen. Jos tähän ei pysty, talous ei ole tasapainossa.

Jos velat ovat hajautuneet eri luotonantajille, velat voi yhdistää. Velkojen yhdistäminen tarkoittaa uuden lainan ottamista, jolla maksetaan pois kaikki nykyiset velat. Tällä tavalla voi mahdollisesti alentaa kokonaiskorkokuluja ja kuukausittaisia maksueriä. Tällaisia palveluja tarjoavat esimerkiksi Lainojenyhdistäminen.com ja Banken.fi

Lisäksi on tärkeää olla aktiivinen velkojien kanssa. Jos kohtaa taloudellisia vaikeuksia tai ei pysty maksamaan velkoja sovitun aikataulun mukaisesti, on syytä ottaa heti yhteyttä luotonantajaan ja keskustella mahdollisista maksusuunnitelman muutoksista tai muista järjestelyistä. Monet luotonantajat ovat valmiita neuvottelemaan ja tarjoamaan joustoa, jos velallinen on rehellinen ja avoin taloudellisesta tilanteestaan. Velkaantumisen hallinta vaatii kurinalaisuutta, suunnittelua ja pitkäjänteisyyttä. Kaikkea, mitä tekee mieli, ei ole pakko ostaa. Elä koskaan ota pikavippejä!

Tulojen ja menojen lisäksi oma varallisuustilanne on hyödyllistä selvittää. Sitä voi olla enemmän kuin moni arvaakaan. Puoleksi maksettu asuntolaina on varallisuutta. Jo olemassa oleva varallisuus mahdollistaa sen käytön esimerkiksi vakuutena sijoituslainaa otettaessa, jota käytetään tyypillisesti asuntosijoittamisessa.

 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta