Kommentteja ensikommenteista

Luonnollisesti blogini katsotuin sivu on salkkuni koostumus (kirjoitus 26). Niinhän minäkin teen aina kun jonkun sijoitusbloggarin sivua luen. Esiin nousi huomio salkkuni liiallisesta hajautuksesta. Olen kiinnittänyt siihen itsekkin huomiota ja asiaa on syytä pohtia enemmänkin.

Miksi rivejä on niin paljon? Tässä lueteltuna muutama syy miksi näin on päässyt käymään.

1. Sijoittamista on takana kohta 30 vuotta ja ensimmäiset 20 niistä oli sekoilua ilman mitään järkevää suunnitelmaa. Tuolta ajalta on jäänyt salkkuun roikkumaan joitakin osakkeita, joita en nyt salkkuuni poimisi. Toisaalta, koska ne eivät ole olleet erityisen tappiollisia ja maksaneet osinkoa vuosittain, niin en ole lähtenyt niitä myymäänkään. Olen siis enemmän Buy and Hold-sijoittaja ja yritän minimoida kaupankäyntikustannukset. Eräs herrasmies facebook-sijoitusryhmässä toi kuitenkin esiin näkemyksen, että nämä keskinkertaiset osakkeet voisi vaihtaa paremmin tuottaviin. Näin todellakin voisin tehdä. Joulukuussa Nordean osakesäästöpäivänä kaupankäyntikustannus on 1€/kauppa, joten siinä olisi mahdollisuus päästä eroon huonot näkymät omaavista osakkeista, kuten esimerkiksi Raisio, joka ei ole saanut vuosikymmeniin oikein mitään aikaan.

2. Toinen syy rivien paljouteen on juurikin Nordean osakesäästöpäivä, jolloin transaktio on tosiaan se yksi euro. Silloin pienelläkin rahalla on kannattanut kustannustehokkaasti hankkia esimerkiksi useampaa jenkkiosaketta, joita olen himoinnut. Olen voinut ostaa korkean osinkotuoton osaketta, maltillisemman osinkotuoton osaketta, jolla kuitenkin on nopeampi osingon kasvuvauhti ja kasvuosaketta, joka ei maksa osinkoa lainkaan. Sen sijaan, että olisi pitänyt valita vain yksi. Rakennan vielä salkkuani ja odottelenkin malttamattomasti marraskuuta, jolloin salkkuni useampi jenkkiosake kaipaa lisätankkausta.

3. Saadakseni käyttöön Nordenetin kultaluottotason, tuli hankittua useampia SP500-ETF:iä ja USA-rahastoja, koska Nordnet tulkitsi salkkuni hajaututemmaksi kuin mitä se olikaan. Yksi sijoitusinstrumentti ei siis saa olla yli 20% salkusta. Olen siis hyödyntänyt sijoituslainaa Nordnetin kautta pienissä määrin lähinnä ostamalla osinko-osakkeita, joiden tuotto on ollut korkeampi kuin lainan korko. Vähän boostia siis salkkuun. Nyttemmin korkojen noustua kultaluottotason ja hopeatason välillä ei ole paljonkaan eroa. Sijoituslainan käyttö on myös vähemmän houkuttelevaa kuin alhaisten korkojen aikaan.

4. Omia virheitä tai onnistumisia. Nordnet osaa markkinoida. Tuli lähdettyä mukaan megatrendirahastoihin, vaikka niiden tuotto ei juuri kummoisempi ole ollut kuin passiivisten indeksirahastojen. Lisäksi olen miettinyt, että enhän nyt jää mistään junasta pois. Pitää olla pienyhtiörahastoa, megatrendien lisäksi. Yritän kyllä aina katsoa, mitä rahasto sisältää, ettei tule päällekkäisyyttä. 

Seeking Alpha osaa markkinoida. Olen mukana parissa maksullisessa investing groupissa, jotka antavat "rautaisten asiantuntijoiden" sijotusvinkkejä. Niiden track record näyttää loistavalta, joten tapojeni vastaisesti päätin lähteä seurailemaan niiden ostosuosituksia.En kuitenkaan sokeasti, vaan oman harkintani mukaan. Eihän minulla herran tähden ole rahaakaan ostaa useita kertoja kuukaudessa osakkeita! Tämän seurauksena salkkuun on ilmestynyt lyhyehkössä ajassa uusia yhtiöitä, joita myös tapojeni vastaisesti en välttämättä aio pitää ikuisesti salkussa, vaan myyn kun momentum on ohi ja otan vastaan voiton tai tappion. Nyt pitää suhtautua kuitenkin varovaisemmin näihin vinkkeihin, sillä track record ulottuu noin vuoden päähän ja vuosi taakseppäin jenkkimarkkinoilla on nousijoita löytynyt. Nyt suhdanne voi olla eri ja sitämyöten tuotot. Uusimmat vinkit ovat olleetkin selvästi huonompia kuin aiemmin. Luotanko kuitenkin loppuvuoden kurssiralli-ilmiöön???

5. Joitain yhtiöitä on tullut yhtiön spinnattua osan pois emoyhtiöstä. Näitäkin voi karsia. Sen sijaan Sammosta irtoavat Mandatumin osakkeet aion pitää ja katsoa miten sillä menee. Kappas, taas yksi rivi lisää salkkuun, mutta tämä ei ole minun vika!

Kommentoikaa tähän blogiin. Nyt kun olen vielä tuore bloggaaja niin jaksan seurata, vastailla ja luoda uusia postauksia. Pysyy mielenkiinto yllä!


Kommentit

  1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Erityisesti lämmittää se, että olet ilmeisesti aika lailla samalla matkalla kuin minäkin :)

    Tervetuloa vilkaisemaan omaa aika laiskasti pidettyä päiväkirjaani sijoitusharrastuksestani: https://sijoitusharrastus.blogspot.com/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta