Rahan ansaitsemisen sietämätön vaikeus

Vaurastumisoppaissa ja sijoituskirjallisuudessa on usein tuotu esille lisärahan ansaitseminen joko passiivisesti tai sivutyön kautta. Otin neuvosta vaarin, kun tein iltaisin etäopetusta varsinaisen päivätyöni ohella. Pikkuhiljaa kurssimäärät kasvoivat vuosien varrella ja loppuvuosina "sivutyö" toi jopa 10 000 euron lisäpalkan. Huippuvuoteni ansiotuloissa oli vuosi 2021, jolloin toimin myös rehtorin sijaisena. Verottajan mukaan verotettavat ansiotuloni olivat yli 78 000 euroa. Visalla maksetut lentoliput Kreikkaan ja Lapin lomat oli helppo kuitata pois ja rahaa jäi sijoitettavaksi.

Oulun kaupunki lakkautti elukioverkoston ja lisätuloni tippuivat pois juuri samaan aikaan kun Inflaatio ryöpsähti ja kaikki kallistui. Autokin piti vaihtaa, kun 14 vuotta vanha mersu tuli melkeinpä tiensä päähän. Korjauskulut vuodessa ylittivät jo auton arvon. Kuukausittaisia osamaksuja tuli sieltäkin lisää. Vuonna 2022 verotettavat ansiotulot tippuivat 67 000 euroon ja kuluva vuosi menee suurin piirtein samoihin. Tilanteen tekee vaikeaksi myös se, että olen nelihenkisen perheen pääasiallinen elättäjä. Vaimo on pienyrittäjä ja pyörittää ihmisille iloa tuottavaa lahjatavarapalvelua https://lahjajakortti.fi/

Valitettavasti vaimon yritystoiminnan tulot ovat aika pienet, joten laskujenmaksu on enemmän minun puuhaa. Vaimo kuitenkin yrittää ja pyörittää perheen arkea, eikä nostele työttömyyskorvauksia, vaikka helpommalla sillä tavalla pääsisi. Meidän perhe ei siten ole rasite julkiselle taloudelle, josta Orpo&kumppanit ovat niin kovasti huolissaan.

Säästämistavoitteestani en ole kuitenkaan valmis tinkimään. Kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin menee 300€/kk, osakepoimintaan vuositasolla ehkä saman verran osinkojen uudelleensijoittamisen kautta ja sijoitusasuntojen lainat lyhenevät kuukausittain. Reilu 1000 euroa kuukaudessa menee siten sijoituksiin.

Kaikkien juoksevien menojen jälkeen ei jää hirvittävästi rahaa kulutusjuhliin. Sydäntä lähellä oleva matkailukin on vaakalaudalla, jos rahat eivät riitä. Lapsiin menee rahaa ja yllätyskuluja tuntuu tulevan melkein joka kuukausi. Uudet farkut oli pakko ostaa, kun vaimo kieltäytyi paikkaamasta toista kertaa ratkennutta haaroväliä. En juokse alennusmyynneissä, vaan ostan vaatteen tai uuden puhelimen jos tarvitsee. Lisätulot eivät siis olisi pahitteeksi. Mutta mistä niitä saisi?

Yksi keino on tämä kirjoittamisprojekti. Yritin saada kustannussopimuksen, mutta eihän se onnistunut. Blogi on vaihtoehto, jos väliin saisi tuikattua vähän mainoksia. Kirjoittaminen on sinänsä mieluista, että jaksan toki tehdä tätä, mutta jos lukijoita ei ole, niin kiinnostus hälvenee jossakin vaiheessa. En ole mikään velho affiliate-mainonnassa ja jotain hässäkkää tuli adsensenkin kanssa.  Eihän Roomaakaan rakennettu päivässä, joten voi tästä blogista jotain tullakkin. Pitänee luoda herravapaaherra-tilit someen ja syöttää sieltä liikennettä sivustolle, mutta nämä on tosiaan minulle kaikki ihan uusia juttuja, joten aikaa se ottaa.

Ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan miten tehdä lisätuloa joko tämän sivuston kanssa tai jonkun toisen projektin avulla. Kun työskentelee julkisella sektorilla, niin ei voi kävellä pomon luokse ja pyytää lisää liksaa. Taulukkojen mukaan mennään. Älkää ehdottako treidaamista. Todennäköisesti se johtaisi pääoman menettämiseen suhteellisen nopeasti. En myöskään ryhdy ruokalähetiksi tai uber-kuskiksi.

Mutta mitä muita keinoja olisi? Osaatteko ehdottaa?

Kommentit

  1. Moro. Opettaja kun olet, niin pystyisitkö rakentamaan verkkokurssikokonaisuuksia joistain aiheista joille löytyisi potentiaalinen asiakaskunta?

    VastaaPoista
  2. Moi,

    Tarvitaanko sijoitusneuvontaan joku lupa, jos ryhtyy maksullista verkkokurssia tarjoamaan? Sinänäsä mahdollistahan tuo olisi, jos niitä maksavia asiakkaita löytyisi.

    Olen muuten pyörtänyt puheeni treidaamisesta. Siitä on blogikirjoituskin. Ihmeen kaupalla olen onnistunut nasdaq100-indeksiä päivätreidaamalla haalimaan kokoon rahat, jotka menevät kuukausisäästöön.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

26. Vesan salkku

SALKKUPÄIVITYS

Apuja maailmalta