5. Riskit sijoittamisessa

 

Riskit
 
 

On tärkeää ymmärtää, että kaikkiin sijoituksiin liittyy riski. Joihinkin pienempi, joihinkin suurempi. Riskeillä tarkoitetaan mahdollisuutta menettää osa tai kaikki sijoitettu pääoma. Riskinotto on välttämätöntä, koska se liittyy potentiaaliseen tuottoon. Nyrkkisääntö: Mitä pienempi riski, sitä pienempi tuotto-odotus. Mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto-odotus.

Suomennettuna: Pankkitililläsi makaava raha tuskin mihinkään katoaa, mutta ei se mitään tuotakaan. Päinvastoin inflaatio nakertaa sitä koko ajan. Osakemarkkinat heiluvat paljonkin, mutta pitkällä aikavälillä tuotot ovat korkeimmat. Jos haluaa kovia tuottoja, on oltava valmis sietämään suurempaa riskiä.

Riskejä voi olla monia erilaisia, kuten markkinariski, jossa sijoituksen arvo voi vaihdella talouden suhdanteiden (lama, finanssikriisi) tai liiketoimintariski, jossa yksittäisen yrityksen tai toimialan suorituskyky vaikuttaa sijoitukseen negatiivisesti. Me suomalaiset muistamme kipeästi, kuinka Nokian matkapuhelinliiketoiminta romahti Applen IPhonen astuttua kuvioon.

Myös inflaatio- ja korkoriski sekä geopolitiikkaan liittyvät riskit voivat vaikuttaa sijoituksiin. Inflaatio syö säästöjen ja sijoitustenkin arvoa, elleivät yritykset kykene siirtämään kohonneita kustannuksia loppuhintoihin. Korkea korkotaso aiheuttaa päänvaivaa kasvuyhtiöihin ja asuntoihin sijoittaneille.

Geopolitiikasta viimeisimpänä esimerkkinä kaikki ovat tuskallisen tietoisia edelleen jatkuvasta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, josta kärsivät suomalaisista yrityksistä erityisesti Fortum ja Nokian Renkaat. Jos mennään yli sadan vuoden päähän, niin Venäjän vallankumouksen seurauksena Moskovan pörssin osakkeiden arvot nollautuivat, kun maasta tuli kommunistinen Neuvostoliitto ja tuotantovälineet sosialisoitiin. Jos maan talousolot menevät totaalisen sekaisin, voi seurata hyperinflaatio, kuten 1920-luvun Saksassa. Ihmisten elinikäiset säästöt menettivät arvonsa hetkessä ja poliittiset seuraukset ovat kaikkien historiaa tuntevien tiedossa.

Riskejä kannattaa siis hallita kaikin mahdollisin tavoin. Yksi tärkeimmistä strategioista on hajauttaminen. Hajauttaminen tarkoittaa sijoitusten jakamista eri omaisuusluokkien, sijoituskohteiden tai markkinoiden välillä. Tavoitteena on vähentää sijoituksen kokonaisriskiä levittämällä pääomaa eri kohteisiin.

Hajauttamisen avulla mahdollinen tappio yhdessä sijoituskohteessa voidaan kompensoida toisessa sijoituskohteessa saavutettavalla voitolla. Esimerkiksi osakkeisiin sijoittaessa voi hajauttaa sijoituksia eri toimialojen tai maantieteellisten alueiden välillä. Tämä auttaa vähentämään yksittäisten osakkeiden tai toimialojen riskiä.

Lisäksi hajauttamista voi toteuttaa myös eri omaisuusluokkien välillä, kuten osakkeiden, joukkovelkakirjojen, kiinteistöjen ja raaka-aineiden välillä. Jokaisella omaisuusluokalla on omat riskinsä ja tuottomahdollisuutensa, ja hajauttaminen auttaa hyödyntämään eri sijoituskohteiden ominaisuuksia. Yleensä korkojen noustessa, osakkeet laskevat ja päinvastoin.

Hajauttaminen ei täysin poista riskejä, mutta se voi auttaa hallitsemaan niitä. Sijoittajan tulisi myös olla tietoinen omasta riskinsietokyvystään ja sijoitustavoitteistaan. Hajauttamisen lisäksi myös jatkuva seuranta ja sijoitussalkun tasapainottaminen ajan mittaan ovat tärkeitä riskien hallinnassa. Jos esimerkiksi yhden yrityksen arvonnousun seurauksena sen paino osakesalkussa alkaa olla liian suuri, älä sijoita siihen lisää, vaan kasvata muiden sijoitusten määrää. Kaikkia munia ei laiteta samaan koriin, eihän?

Toinen tapa hallita riskiä on sijoittaa vain sen verran, kun on mahdollisuus hävitä, ilman että se haittaa liikaa elämänlaatua. Älä siis sijoita seuraavan kuukauden vuokranmaksuun tarvittavia rahoja. Seuraava kuva havainnollistaa eri sijoitusmuotojen riski/tuotto- suhdetta.[1]

 



[1] Pesonen, M. 2011. Säästäjästä sijoittajaksi. WSOYpro Oy. Jyväskylä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SALKKUPÄIVITYS JA TIETO - TIE YLITUOTTOIHIN

Mihin nyt kannattaa sijoittaa

REIT-SIJOITTAMINEN. VUOSIKYMMENEN TILAISUUS